[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

958 回覆
0 Like 0 Dislike
等Apple快啲醒下唔好賣咁貴

你知唔知自己講緊啲乜
添曲:我醒你老尾呀攞錢黎啦
有時銷量會令Apple屈服到一次半次嘅
係咪最高(3x-6x%)60W,之後(80%以上)去番20W咁樣?
有冇人用緊logitech combo touch for iPad Air M2/Pro M4係咪個殼厚得濟插唔到條type c線要拆殼叉電咁on9?
咁當然
全部Apple type-C PD機都係咁邏輯
希望係咁
你望對家出到部似樣, 威脅到ipad 先會有呢個可能
比較接近就係 surface, 可惜都係威脅唔到
都仲係 software 未得, 啲reviewer 仲屌緊高通嗰批 arm 機
M2 Pro 16吋用家早排上咗sonoma之後用final cut pro剪片窒咗勁多想問下解決方法係咪唯有downgrade返ventura
上 Sequoia
唔好玩我啦仲升
我真係冇諗過一年前出嘅機 升一個os嘅已經窒
唔夠RAM
32gb
剷腦重裝,一係啲Adobe扯冧你部機
官網 MacBook Air m2 15吋 16gb ram仲賣緊成皮野

我有冇睇錯
講真真係想今次部surface laptop有啲睇頭
推一推蘋果咪擠牙膏
你睇ai 嚇到班友 啲功能好似冇諗過但出住先咁
誠哥都收起無賣了
唔出奇
本來MBA15 16gb都萬二
想問下如果想remote access部mac,Jump Desktop係咪最好嘅option?
另外部macbook係咪唔熄機, 冚埋個mon就可以?
我用緊deskin, so far ok
Jump佢自己個protocol出咗新嘅Fluid 2.0,個底又快咗

被remote嘅機要開咗wake on LAN先可以sleep緊而入到
而且LAN內要有其他機負責wake
換句話說我係咪點都要有部機長開?
由LAN外想wake起一部sleep緊嘅機,係
其實可以係個router本身或者其他pi / NAS類server,但你要識set
JumpDesktop的話就要一部有裝JumpDesktop Connect嘅機,姐係Win / Mac
https://support.jumpdesktop.com/hc/en-us/articles/216425663-General-Does-my-computer-need-to-be-powered-on-to-use-Jump-Wake-On-Lan
我上網見到reddit話可以用Find My去wake部mac。理論上係咪work?
用Find My會好唔可靠,你wake唔起就咩都做唔到而佢成功率可能一半都無
你其實具體想做到咩setup?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞