[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

371 回覆
0 Like 0 Dislike
M4已搶先出俾iPad Pro
代表全線Mac機都隨時可以更新上M4代

新MBA重點:
M3 Air合蓋可以支援雙mon (M3 14" MBP遲吓firmware更新都可以)
M2 Air減到落$7799,即係頂之前M1 Air個價
M1 Air下架
袋底256GB已回歸兩粒128GB,不再閹速

Geekbench 6跑分

當代Macs分別列表 (個人意見)

留個靚名先
留名
依個新post主題竟然唔係M3苦主集中討論區
splm
M2 MBA
M2 MBA
ipad air 11
ipad air 11

換唔換M4 MBA? 未駛住
換唔換新ipad pro? 換啦
諗緊買m3
苦主圍爐區當然係留俾真係出嗰時用
同埋暫時M4如果唔係有個inflat咗嘅geekbench score頂住,其實唔似勁
M3 Mac有排先出
就算唔出Ipad m4 我夠知下年會有M4
唔通今年買M3就叫苦主咩
追返個post, 新magic kb 仲重左?
似係
但本體輕好多所以total係輕咗,好似係咁安排
其實多咗鋁質料用響palmrest都預咗
應該話大家冇諗過M3系列去到M4系列中間隔得咁少時間
一年都冇

不過咁樣即係等於叫大家唔好再諗打爆一部機長用N年呢樣嘢
發佈會有提過新keyboard輕咗
可能輕咗2g
但youtube 啲實測都話feel 到輕左好多
有冇人知如果新ipad pro 上架,要幾耐先會有翻新機賣?
跟據慣例應該今晚解禁REVIEW 希望到時有提KB重量
好難講
有時快起上嚟三四個月就有
有時可以出到下一代都仲未有上代嘅翻新機
香港apple store冇得return
咁啲refub機其實係咪好大機會係鋪頭display機?
最後發現有瑕疵嘅話點算?
輕咗係全個package,部pad本體輕多過個KB加重咪做到
youtube有去event堆KOL就算有拎實物上手handson都唔會柒到拎個磅去磅掛
Mobile01啲評測真係有磅 磅個magic kb keyboard folio分別幾重
今晚解禁我諗啲written review都總會有一兩間咁做掛
翻新有大貨
咁一定有
我上面意思係Apple個invite-only event
其實隻KB已經有真客買咗收到,我有見到唔記得reddit定MR有人磅咗貼相
隻11" KB係580g (vs 出面講610g) 所以好似好撚大出入咁

成件事咁撚亂個遠因係Apple on撚9,佢policy係accessories就唔撚會響product page度寫dimensions同weight,可能方便自己隨時暗底改spec唔出聲
但MKB成兩千幾蚊而且重量極緊要嘅產品佢都唔例外處理,做法十分彊化
其實平時買呢隻KB都已經有一個伏位要留意,就係你要同iPad本體同一張單一齊買,先可以同一份Apple Care+ cover到,姐係平時跟機accessories個policy
你事後獨立買係只會有普通一年保
咩事全部128GB 64GB都係得1TB
如果唔係M4出撚咗我諗呢水refurb會好多人狗衝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞