[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

792 回覆
0 Like 0 Dislike
無任何套路
你最多係用refurb tracker個紀錄去鳩估
Monterey / Ventura / Sonoma都有Safari更新,咁啱個version係17.5同iOS衣家嗰個一樣
我係響Monterey個Safari狂crash,一close tab close window就crash
好似係同upload去iCloud tab有關,或者因為我裝嗰隻AdGuard,未知咩事
Ventura同Sonoma無呢個問題
有無巴打知邊度有賣owc 1m2,官網運費好貴
灣電二樓角落有間入咗OWC好多年,不過佢個markup同運費爭唔遠
個人覺得呢款ASM2464PD enclosure無必要買OWC,佢甚至連線兼容仲差過其他淘寶野
你意思係粒chip本身差定係佢owc呢款既問題?
ASM2464PD插番去TB3 host係suppose可以行TB3 compatibility mode姐係唔會跌去10Gbps
但OWC隻express 1M2佢應該因為power rail所限,佢同之前用USB3.2 2x2 chip嘅type-C SSD一樣會跌
呢方面唔知咩原因其他enclosure無呢個問題
不過如果你只插去USB4 host其實唔需要理呢件事,而且1M2個passive heatsink形狀令佢散熱係極度高效率
我打算用黎長插upgrade袋底usb4 mac
就係見佢個散熱設計比所有款都好,又用ASM2464PD先揀佢
如果咁用係咪唔怕你講個問題
加多少少

本身睇緊satechi果款都係用ASM2464PD仲平幾舊,但果款仲要包個膠殼,雖然可拆但都驚佢散熱方面唔適合長插
長插desktop做咩唔搵隻有風扇?
Maiwo嗰類佢係原裝個enclosure passive,但佢出咗隻USB-C powered風扇仔可以吸上去
或者Acasis咁樣係內置扇
anyway USB4 chipset已經公廁化,將來更加
唔需要追牌子,尤其係唔拎出街姐係唔需要care外觀同埋form factor要防撞防其他野
去完store撚過部pad完全降晒火
話就話輕咗,但加埋KB其實都仲係偏重,MBA13”差唔幾
OLED或者要好黑先見分別
個SDR 1000 peak nits同之前600比係見到但應該成日曝曬環境下用先會開咁光
個新KB texture同個haptic係好似MacBook,但又搞到部pad好似硬晒無之前軟料咁襟打
支筆新功能其實可有可無,如果唔係轉cam位被逼要新筆我諗大把人keep舊筆唔會買

同埋之前有傳過話會加MagSafe叉,個KB會可以摺低俾人畫嘢等等都無做,成個package真係同M1 M2兩代唔係差好遠
睇嚟我可以疊埋心水用部M1頂到20”摺pad出場
講漏個nano texture;
屌之前仲以為會有少少paperlike手感但原來結果仲滑過光面
不過佢抗反光嗰part的確係勁
MacBook有呢個option的話我諗會有人想要
加得kb 都預左當notebook咁用
我反而唔鍾意軟kb
不過我本來以為個kb 會有MagSafe 同多一兩個port
結果就係轉完金屬就完
金屬vs軟的確係各有各好
我的話,因為本身都有MacBook,所以會想部iPad Pro做到平時MB唔理想嘅場合,姐係要SM佢可以粗用少少,咁我會prefer軟身
我諗一心想要laptop replacement嘅會鍾意衣家個金屬版,佢個感覺係再premium啲,係值佢二千幾個價

無MagSafe我係幾失望,無論佢擺Mac嗰隻定iPhone嗰隻都好,點都好過日日抆抆插插個type-C port
我諗緊會唔會好多break through都會等摺pad嗰吓先一炮過出,今代似係少修少補無任何突破,似iPhone成熟晒個問題
去完store撚過部pad完全降晒火
話就話輕咗,但加埋KB其實都仲係偏重,MBA13”差唔幾
OLED或者要好黑先見分別
個SDR 1000 peak nits同之前600比係見到但應該成日曝曬環境下用先會開咁光
個新KB texture同個haptic係好似MacBook,但又搞到部pad好似硬晒無之前軟料咁襟打
支筆新功能其實可有可無,如果唔係轉cam位被逼要新筆我諗大把人keep舊筆唔會買

同埋之前有傳過話會加MagSafe叉,個KB會可以摺低俾人畫嘢等等都無做,成個package真係同M1 M2兩代唔係差好遠
睇嚟我可以疊埋心水用部M1頂到20”摺pad出場

坦巴 點睇 M1 Pro 大機 同 新Air大機 嘅差異吖
你會點揀?
除咗M2好過M1嗰少火,同可以用新筆,好似無任何嘢新Air好過M1?
iPad 冇突破最大問題係軟件
一直都講緊用iPad os 既話擺粒m10落去都係睇片
你話齋想唔方便做mb 既時候用到iPad
而家就係做唔到呢樣野 而硬件唔係樽頸位

我覺得最大問題係os 唔支援多工同個file system
用埋就係冇apps
唔理3rd party寫唔寫先 蘋果自己都應該寫個好近Mac功能既iPad 版出黎
講真 寫完當擺落vp 都好

Marketing team條友早兩日確立左iPad同Mac係互補關係
如果佢想人兩部都買既話
麻煩deliver到一部可以當副機既機出黎
both hardware and software
M2 MBP 都係出左大半年,就轉左成 M3 MBP....
我落去store 撚完部ipad pro 覺得今代係正,如果真係要換機買呢部pro 係貴但啲spec 應該幾年都唔會輸

不過返到屋企其實都係長用部MacBook Pro M3, ipad pro 嗰oled 係正過佢上代mini led, 但同返MacBook pro 個mini led 比又分別唔大, MacBook pro 像素又比佢高, 啲reviewr 話ipad pro 係最強螢幕我真係有保留

同埋原來加陣M3 同M4 YouTube 睇到8K
最強tablet mon或者係嘅,佢係第一個雙層
同埋我諗我係手持M1 12.9”都已經有miniLED所以對新呢隻先無咩感覺,因為距離無例如11”普通LED咁遠
今水iPad Pro係由A12Z或之前升級就合理
https://www.youtube.com/watch?v=HvW-I8EczZ4
睇個iPad Pro teardown覺得佢將空間壓縮嘅程度應該會帶埋去俾MacBook,可以預下代MBA可以再薄d
個copper Apple logo或者個heat spreader唔知響Mac嗰面有無方法用,因為向下散熱會燒春袋
你都好,我手持12.9 M2 今代13真係輕得黎好正,係貴咗但真係有升級既感覺。

不過屋企有MacBook pro 就覺得好雞肋,同埋我成日帶返公司用12.9唔裝keyboard都係重同大部,如果以前11唔係死都唔轉mini led 應該都買返11吋,加陣有oled 真係好吸引,同埋好輕好薄
照你咁講,係時候儲定錢

A12Z 報12.9開始啲電唔係玩得好耐
但Netflix同Disney+都係連4k都未有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞