[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

904 回覆
0 Like 0 Dislike
我買過N次refurb,講真無任何一次外觀係會搵到缺陷
當然我唔會驗屍咁驗,你當我要求低
但都係嗰句,keycap滑咗係盲都見到,佢唔會賣返出嚟
就算有都係好specific嘅化學formula,你要自己溝
因為平時大粒Keyboard掣如果有人想加層coating的話,多數係會用acetone姐係洗甲水
如果你就咁將普通濃度搽落去MacBook keycaps度,黑色嗰層係會即刻溶晒

所以比較實際嘅處理方法得一個,就係用一塊過嘅silicone鍵盤膜
但佢會有一定厚度,夾響MacBook摺埋嗰時嘅中間係會製造其他問題,例如整壞mon coating,甚至太厚夾爆mon
結果最理智係唯有接受MacBook KB係會磨損呢個事實,當佢係消耗品咁用算

for reference:
我近排玩mechanical keyboard買咗套光滑面keycap
佢入面膠料同MacBook一樣係ABS,不過因為係出廠前間廠已經用佢個方法去上層acetone coating,所以佢係好均衡好靚嘅鋼琴黑咁樣
MacBook隻keycap用料係軟身好多,你事後上coating係好難掌握到咁
而且MacBook要透光,佢其實成粒掣本身係半透明料,黑色係加上去嘅塗料,而唔係用比較耐用嘅doubleshot雙注膠模方法
總之佢為咗可以透光,夠薄,同埋用可持續物料,成本等等原因,Apple佢做唔到d耐用嘅keycap俾你

垃圾bug屌你老母

幾個os version都未fix

iOS個倉頡keyboard又係勁多bug
Lm
應該7月中 ?
唔係幾明係咩bug
bts平得好少
幾舊水都唔夠買applecare
Bts唔計贈品的話
係咪平過一半教育價?
你點知的?
出咗有三個選字欄?
*一般教育價
同價
但好似AC+嗰part會平少少?
其實一向都係Airpods / giftcard先係價值所在
姐係你可以三幾千買部Mac mini食個優惠
或者你要特別config組合平時都無得平,edu / BTS就任你砌
adjust 鍵盤lighting有冇用
唔明你問咩
你意思校光校暗MacBook KB個背光會有咩用?
除咗用電量多少之外可以影響咩其他野?
可能佢想講發熱
打完字唔知做啲乜嘢會令個選字欄唔識消失,就算喺另一邊再打字,都只會出新嗰個,舊嘅唔會消失 。
Mac mini 睇Facebook live 直播好多時都畫面斷線變黑,有乜方法解決到?
已經全球上線的 Xcode 自動編程 LLM,確認鎖中國區。而且用的是 China SKU 檢測,改地區、網絡都是不行的,國行 Mac 無解。

是咪要買水貨mac了
奶共蘋狗event講VisionPro開賣已經直接將XG納入強國範圍
真係不用分那麼細
我用其他第三方輸入法有時都會咁
多數轉去英文再轉返去中文就可以消晒
不過同時三條我真係無見過,你仲要用緊跟機內置
其實macOS機近年中文輸入真係無好過,trackpad手寫係bug到今日都仲會撈繁簡體出字
MacBook KB嗰隻backlight唔係per key RGB,係edge lit一條咁樣同埋光暗度好低nits,就算有加熱個cap都應該半度都無,反而入面粒CPU尤其係Intel i7 i9咪仲會熱親粒掣,嗰時butterfly switch死晒多數原因就係因為熱到入面金屬變型
同埋MacBook keycap會打滑情況根本係最新嗰一兩代先嚴重咗,Apple係知道用咩料會襟d,十世以前PowerBook嗰隻cap你要搵砂紙都要磨好耐先滑

首次唔分開
XG is china
真係求仁得仁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞