[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

904 回覆
0 Like 0 Dislike
Air m3 係咪16gb ram夠做?會premiere剪下片,24gb ram係咪冇乜必要?
牙石ProArt 出5K & 8K Mon

https://www.instagram.com/p/C7v9-07uAsk/
仲有隻32" 6k版本
呢個我好有興趣,衣家用緊32" 4k覺得有少少粒粒mon

另外之前NAB公布咗隻4k QD OLED
衣家ProArt條line up好好打吓
個電視部摺左佢啦不如
又冇hardware又冇software
專心拍劇攞app睇咪算
竟然32" 4K 都覺得粒粒
雖然我呢家office 長期對住隻27" 4K
感官上都好似係靚過屋企隻32"

ProArt 出都好事, 唔係剩係得LG 揀,
呢家買電腦芒自己都偏好哂去LG
你用得Adobe都知道佢出名大食㗎啦,你仲好意思問夠唔夠用?

仲要你嗰部air嚟㗎,你冇32你部機實hang機
華強Lego底板用用吓瓜咗你自己承擔後果
出粒粒係因為我捉蟲
之前用27" 4K,隻mon用mon臂可以推到枱尾
但升32"後因為佢太闊會同左右speaker爭位,所以我焗住拉近起碼六吋去避開speaker
其實咁都有好處,因為咁我都推高埋個UI res,衣家用到3360x1890個感覺似ultra wide咁樣可以三個打直window平排
缺點係開始見到pixel,黑或白字都幾朦吓

ProArt以中價水準嚟講係好有保證
功能,色域,廠cal,外觀唔電莖等等,成件事好平均
一般creatives做野mon幾乎係建議first choice,除非有更多budget更pro workflow
14年 MBP 諗緊換14" MBP refurb $16,099
心大心細中
有無開HDR同埋你隻mon唔係160Hz架咩? 你手動降去4k60?
你呢部2018/2019 15" RX555x係suppose可以出單隻5k60,用type-C DP alt-mode或者DP出的話
你要搵到個bandwidth樽頸響邊度先,就咁睇似條線? 好似降咗去DP1.2
hmm我睇真少少,就算4k60都無理由唔俾1080p以上嘅UI scaling你揀
你不如去download Better Display或者SwitchResX去搞
Mac同Windows共用?
要開SMB sharing
不過default macOS個desktop係唔俾share因為佢係特別iCloud directory嚟
Wwdc 無嘢出都好合理啦
佢正路可以將ipad air 擺到wwdc 先出
即係M4 去 MacBook Pro 都有排等...
你淨係可以指一面做主一面做副
轉主副嗰時佢會帶埋icon去嗰面

但如果你係想兩面都show晒同一堆icons,唔得
(或者有3rd party apps做到)
Gurman之前up話Mac Studio同Mac Pro滯留M2 Ultra先大鑊
Mac遲出其實對大家無好處
本身苦主只限舊機用家
佢衣家拖住唔出就全部未來買家都係苦主,好易突然間快快手出次代咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞