[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

792 回覆
0 Like 0 Dislike
macbook air 15" m2 16gb ram + 1TB SSD, $11699, 大家覺得值唔值?
用BTS買macbook air 15" m3 16gb ram + 1TB SSD 要$14049, $2350既差價.....
如果你唔會因為M4出成點,以至衣家部M3勁過M2嗰少少位而覺得M2夠做的話,嗰部refurb係可屌的
你一定要1TB的話因為無標配所以係要refurb呢個途徑最抵
其實原因好簡單,TSMC N3B係貴過N3E
而M4用N3E,M3用N3B
仲有N3B soc design同N3E 唔共用

cut cost野 Tim Apple 世一
N3B俾狗用的
N3B 好似係勁過N3E的
只係造價貴蘋果自己想慳錢
lm
未必可能佢要解決個bug如果唔係將來就好多麻煩嘢,不如而家一夜斬欖
N3B良率都低啲
不如快啲轉曬m4
M4 - 38 TOPS
4090 - 1300 TOPS

好似仲爭一段距離?
比起Qualcomm Snapdragon X Elite嘅45 TOPs都仲有一段距離
其實Apple 會唔會係用iOS 18 可以用粒M系/A系 SOC local 行到ChatGPT 一部分功能作賣點(Siri 面ChatGPT底)去宣傳?
https://forums.macrumors.com/threads/ipad-marketing-vp-ipad-and-mac-are-complementary-devices-not-competing-devices.2426240/

蘋狗高層: iPad同Mac係互補關係,唔係競爭關係

Gay Cook: 唔該你哋買晒啦
如果係完全用ChatGPT咁個model同data都要擺出去cloud,唔會同on chip NPU有咩關連
所以最起碼要唔係直接用ChatGPT,要local行先似係Apple會做嘅嘢,同時可以鳩叫保護用家私隱之類
不過Siri之前停濟就係因為無濫用用家資料去train個model
所以Apple係兩難
簡單嚟講:
求下你地買啦
X Elite 個 45 TOPS 係用 INT8
M4 個 38 TOPS 係用 INT16 喎
等埋WWDC 先決定買M4 iPad Pro 定M2 iPad Air
或者2018 iPad Pro 再戰多一個Generation
即係準備出新
咁恐怖嘅嘢應該美國好多人嗌晒出嚟喎
https://forums.macrumors.com/threads/when-to-expect-the-first-macs-with-the-m4-chip-to-launch.2426227/

Gurman同Max Tech唱反調,佢double down之前吹落個schedule
2024年內 (後半年):
M4 14"
M4 / M4 Pro mini
M4 Pro / M4 Max 14" 16"
2025年內:
M4 MBA, M4 Max / Ultra Studio / Mac Pro

姐係下月WWDC唔出任何Mac機
同埋Studio / Pro會留M2至下年佛誕
點估都冇用 AI發展太快 搞到Tim cook 要提前出M4
後面啲機肯定打亂晒節奏
有事都唔出奇,iMac本身少人買咪無人提
而外國又唔似香港咁撚潮濕,AIO出事機會係少d
講真AIO本身個concept就已經打包一鑊熟呢個風險,但一開就死真係鳩咗少少
Ultra滯後都算
但Max都留M2係咩玩法
仆街姐係叫人買隻M3 Max / M4 Max 16"插mon插dock加風扇算?
粒X Xlite個TDP係18-80W,45W typical
基本上係要同M3 Max比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞