[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

904 回覆
0 Like 0 Dislike
過一陣就會送
Refurb store部16gb ram Mac mini秒速冇咗
大專在讀生或教職員都可以享有教育價
M3 air 16+512 refurb
平600咁少
教育價先11199
15吋啦

Refurb 11399
教育版 12699

都爭1300

貴過airpod街價
Bts係咪用唔到gift card?
19年mbp 13心郁想換大mon 15吋 macbook air
但冇得用gift card就洗突幾千…
其實mba 會唔會經常throttle?
主要只係office suite/netflix/上網,好少打機
Mac mini m2 用乜mon 好
求推薦
要求budget大細咩都冇點介紹啊
淨係要HDMI input嘅話可以好平
4k mon, budget 4k-8k, 27 or 32"
可以接駁mac & windows
冇講一律Apple Display XDR 27"
XDR 唔係32" 咩
佢邊買得起
mac mini 知唔知點樣可以用到dp轉hdmi
買過兩個轉插加條線都係用唔到
個mon剩得displat port
有冇人覺得MBA個speaker同mic擺得太埋?有時用discord 人哋話我成日有回音
dp轉hdmi 同 hdmi轉dp 係兩樣野來的,要分清楚買
mon係dp input的話,買條usb c轉dp線應該會reliable啲
開到8k基本上OLED以外都買到
PA279CRV / PA329CRV囉咁 (淘)
不停chur先會入降遺狀態,姐係export相或者片,做streaming類task,甚至3D姐係modelling或games
Office Suite係Excel大嘢會chok但同降頻無關
呢幾年BTS都係唔俾用,今年未出但唔應該有例外
我都覺得呢一分鐘成個refurb store得呢部買得落手
因為Air就算出M4,隻M3都唔會話被拋好遠,唔似M3 Pro / Max 14" 16"咁大鑊,其他M2代或更舊就更加
我諗Air機配24GB係好窄好窄嘅用途先fit入去
姐係唔太需要CPU GPU cycles,但又要RAM量? 行好多VM / container嘅developers類用家或者會

另外如果有人係輕薄先決而鎖定13"的話,咁盡情打爆spec唔係無道理

但你個case已包埋打機,就算輕/舊game都會chur,你仲要玩SIM類;
City Skylines 1有Mac版(x86),可以直接響Apple Silicon度行,係CS2仲好新所以難搞(其實隻2響Windows嗰面用勁dGPU都難行更何況emu)
有3D game要求,如果你上年十一月問我,我會同意一步到位上M3 Max係明智,因為當日個GPU效能係大跳
但幾個月後嘅今日唔同晒,timing十分之尷
不過咁講,就算M4 Max好快出,衣家refurb store買隻M3 Max 14"16"其實都仲係抵/值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞