[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

980 回覆
0 Like 0 Dislike
想喺出面用部ipad去access屋企部macbook做文書野
我知,嗰part好簡單

我講緊你一定要摺埋部Mac? 呢個係一大難題,要有少少networking底先setup到
我啱啱試到係work:
響屠屋企用OpenVPN TAP mode (姐係同一subnet)先連返去公司subnet,開Apple Remote Desktop個client app (App Store幾舊水),用admin身份係可以send一個Mac專用特別wake command,嗰部MBP 14"係摺埋sleep緊的佢wake得起
講漏咗個重點:
Apple Remote Desktop client只有macOS版,而且OpenVPN行TAP mode亦響iOS係做唔到
響iPad用Jump Desktop的話係唔可以用呢個方法,而Jump佢offer嘅方案得一個,就係要有另一部Win Mac行緊Jump Desktop Connect
如果我開住macbook個lid,係咪可以直接喺ipad用jump desktop wake?我有啲跟唔到呢part
部Mac機一定要無sleep
姐係你要插住電,唔關蓋,同埋要去energy settings度校佢永遠唔自動sleep (只sleep display,唔sleep computer都可以)
點解頭先話用Find My個成功率會唔高嘅
播個audio應該wake到?
Find My係設計俾iPhone嗰類always on同埋永久有電信覆蓋
Mac的話唔係成日work
不過你可以試吓,我都只係講以往經驗,衣家M系chip個security enclave已經on chip,個logic會夾d掛
terminal caffeinate -dims
點樣唔可靠法?
全世界等m4
M3 MBA refurb開賣就係M4 Mac就出嘅啟示
ai新玩意過渡時間
乜都唔買最穩陣
心郁郁想用bts買m3 mbp娛樂用
見應該又有埋airpods送
點算好
諗返好似一個月前已經有
因為我有印象m3 MBA15同m3 mbp袋底個個「差800蚊好似仲靚啲」既概念
我覺得依家所有大廠都搞到AI好gimmick feel
有啲嘢明明唔關AI事都夾硬搞到+吹到同AI有關谷人買新機
M3 pro都賣緊啦
hk holiday嗰個日曆係咪唔update
M3 15"係月頭已經有,嗰時我地仲講係咪代表WWDC有新Mac
同埋M3 Pro當然一早有,佢舊年11月出的
真係想玩AI 又要notebook, 應該都買有N 卡架啦
點會為左AI 買有NPU notebook
可能我去咗旅行冇留意
以為係M2
上面有回過
佢唔係suppose俾你日日咁樣ping部機去用
佢係俾人真係唔見咗嗰時應急用,而且成功率係唔大

一般remote係應該要用一個永遠穩定方法,姐係例如firewall開VPN,入去一部永遠插住電唔sleep嘅(desktop) Mac咁樣
用其他玩法你只係為自己製造問題
有無巴打都係長期放大比上面用?
有手提電腦座好介紹?

RE7出撚咗
免費download demo
in-app買full game限時特價$158,DLC又係$158
姐係你想搵響大骴用嘅laptop座?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞