[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

793 回覆
0 Like 0 Dislike
想買ipad pro m4係咪應該等下一水同埋6月WWDC先再決定
你哋MacBook會唔會痴mon貼同裝殼?
點解要等 ?
上面另一堆回覆咪講緊iPadOS Netflix app出唔到4k,所以你用12.9"去睇先覺有渣
如果你用YouTube app,我諗開條8k HDR片,佢default出1440p我已經覺得未必有需要轉,要聞mon先開4k
另一問題係越高ppi就越需要GPU力,M系chip平時display野就夠做,但行game嗰時會百上加斤
而今水雙層OLED又有另一問題,佢需要OLED pixel之間個空間去透下層嘅光上去面嗰層出嚟,pixel越密會令呢個空間更細,等於減低最終光度
持平d講
呢隻Intel mini有佢作用,佢係最後一部可以行Mojave嘅headless Mac desktop
我公司嗰度其實有一部2012做緊某d 32bit task,有時我都想換做呢隻2018因為有type-C同粒U勁少少等等
剛剛去完apple撚過部新iPad
個oled mon起渣
唔知幾時先有M2 ipad pro翻新機
係囉,我都覺得睇落去冇上一代咁清
但我自己果部唔覺有呢個問題

我係由M2 iPad pro上嚟

真係光咗好多

同一樣咁清
衣家怕同一個問題會帶埋俾次代MacBook
以出面用家報告觀察,已見過好多人話拎去return再換部新就唔再覺有問題,姐係有panel lottery要抽獎

我都覺SDR peak nits由600升去1000或者係今代最有用嘅升級
尤其係戶外用家
佢用iPad做白老鼠,到時MacBook出應該冇乜大問題

咁好彩我部機冇問題

換日得閒去士多撚下先
*搵
應該係,同埋好似之前mini led 咁MacBook 個塊係好過ipad 嗰塊

不過我上次睇係11吋有渣,13吋就好清,可能真係學坦克兄講11吋良率有問題

但今代11吋重量差唔多去得返9.7吋年代,其實都好正啦

暫時睇到最合理解釋係screen door effect
好多出過幾代有轉過OLED supplier / spec嘅產品都經歷過呢個問題
不過如果係呢個原因,咁設計上已經係咁,唔會好似衣家iPad有起渣有唔起渣,姐係唔似同一間廠良率問題
但如果真係來源同時有晒Samsung LG咁就解釋到
同埋好在呢種問題其實有機會firmware解決,佢改一改tone mapping之類就OK,tandem OLED有雙層其實俾多d空間佢去改因為可以每層出唔同光/色去jam番埋一條數
MacBook mon多多少少因為ppi無咁密所以好似相對易少少cal
出面堆Windows OLED laptop用咗OLED幾年,鑊氣唔係無,不過唔似好多
不過唔知佢呢個技術幾時先會比MacBook pro 用,同埋到時可以輕到幾多, 如果14吋輕到1.4kg 樓下或者更多就好啦
即係12.9" 用家可以玩多代
11" 用家可以衝
試到有 bug ,完全唔知咩事
Acasis tbu405 + samsung nvme
一用 exfat +tb4 mode 就撞到 mount 唔到

用apfs 冇事 , 夾硬用條 usb3.0 線 又mount 到
咩OS, 我隻 Acasis 夾 4tb 都唔得

幾個月前個流出roadmap係咁
而由2021到2026咁啱又係五年,就係以往MBP平均改設計個時間
同埋吹咗好多年會有新電池tech,咩春卷形狀線圈又可以慳位
我估14" 16"真係可以薄過衣家好多
用Sonoma去mount exFAT係有known issues
你可以無事將隻TBU405轉APFS代表佢controller / 碟 / 線等等唔似有問題

你如果唔係鐵定同一隻drive要share晒俾Windows同Mac用,避exFAT
macbook pro 13" intel 2019 會唔會太outdated?
其實用落唔慢,舊電池就快謝啲
trade in 得返3000幾蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞