[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

904 回覆
0 Like 0 Dislike
你已經一早做開自己file system層面分晒日子folder的話,可以同一個套路拎嚟Mac度用
你用唔用macOS個內置Photos app係隨你,如果就咁擺file其實可以唔用佢,就咁用Finder已經有一部分preview功能
但用佢的話,佢default係會一大個library食晒d相而且唔會同你分folder,咁你可以改setting叫佢用referenced library mode,指佢去你已經整理好嘅folder,佢就唔會搞亂,同埋你有少少settings可以控制佢點樣生folder同改名
用定唔用Photos app最大考慮係你一開始問嗰個問題相關,就係「大家平時點處理相機影啲相」
一般Mac用家係會有晒iPhone iPad,所以會開晒iCloud Photo Sync同步晒幾部機望住同一抽相,而且真身會擺去iCloud
你個case要小心,因為你堆真身響呢一部Mac而你未必想sync上iCloud? 再加埋backup考慮同埋Windows共用考慮,呢度有大把做法要諗
用唔用一個新drive最主要睇你有無需要同一隻drive Windows同Mac都用到,一般嚟講如非必要都唔好咁做因為好多鑊氣,咁淨係俾Mac用的話好簡單,夠位咪擺晒去Mac內置SSD,唔夠咪擺出嚟
macOS係全面支援Windows SMB (網絡磁碟個基礎),佢同Windows嗰面永久mount死一隻D:/嗰個邏輯有少少唔同,但用落都係咁用;你埋相或者可以考慮用呢個approach,擺Windows / Mac是旦一面,另一面要access就行SMB
正常read write好似係分別唔大,但用 command line access network volume 有冇方便啲既方法
係囉屌 iphone mirroring
佢冇係application show出嚟
我用spotlight search出嚟 原來仲未撚整好

window tiling 未搵到有制可以熄
如果用drag to edge, 就default畀咗mac os嗰個
通常行緊beta system我會長開show hidden files (cmd + shift + .)
佢擺去System apps但又無擺core service兩頭唔到岸仲要hidden都幾明顯係未做好
但event demo佢個iPhone icon係suppose會自動彈響dock,少少似continuity本身個pickup功能咁,到時應該唔需要成日自己搵隻app嚟開

tiling我係同時間好有興趣亦好怕佢會搞壞本身大家用開嘅shortcuts同其他UI elements如hot corners / hot edge
不過so far睇樣佢唔似前年stage manager咁甩皮甩骨,我諗見街ready嗰吓會OK,包括可以disable同埋改撚走shortcuts

btw已經有人做到用UTM裝Sequoia VM,唔需要bare metal裝
可以鳩fing亂玩

default shortcuts
佢老母個globe key係咪standard ANSI掣,有無scancode的?
🙇🏻‍♂️我係有用iPhone+ipad, 如果咁既情況,我諗我會將重要既靚相先會轉做jpg upload 上Photo, 咁樣手機可以除時睇番又唔會太大容量,始終iCloud 而家得2TB, 仲要用埋嚟做其他device backup

我本身諗緊外置SSD就係諗住window/mac 兩邊都用到,不過你話有鑊氣咁就要諗諗(其實係會出咩問題?)

可能最後都係係window setup番個SMB算,要access舊相就開埋部desktop , mac機就唔好了,始終都係得512GB,好快爆

但想問問如果經SMB 去window 道攞相,直接係mac上面執相會唔會好慢?即係如果開張相都會卡下卡下咁? (平時啲raw約3x~4xmb 一張)
我個人會留iCloud俾Apple device sync相用,尤其係用佢地個鏡頭影嘅相
因為大極有限除非你係iPhone 15 Pro 48MB仲要開RAW,咁用iCloud storage都用唔到幾多,係拍片先要獨立處理 (盡快download走唔留iCloud)
咁情況下我唔會用referenced library,由個device將真身放iCloud,甚至細SSD嘅device可以唔download originals

而真係單反無反影相,姐係有用Finder / Explorer去改好晒directory structure嘅RAW相,會用Lightroom Classic呢類可以支援任你餵file path俾佢佢就識得用database去manage嘅DAM
個重點係個database可以同你file structure獨立處理,就算係業餘影相,儲相耐咗都遲早會去到一個位係需要咁樣處理堆RAW因為真係開始多同亂,又要分開多過一個drive擺

一個外置DAS,如一隻USB SSD,佢一定要有一個file system format,咁Mac係用APFS或HFS+ (MacOS Journaled),Win係用NTFS / ExFAT
其中四者得ExFAT係兩面互通而「suppose」有晒read write 權限
不過macOS呢面食緊屎,Monterey開始已經兩三年直插ExFAT係好多阻滯,mount唔到個volume等等;未至於大鑊到會無撚晒data,但佢唔work嗰時你就咩都做唔到

所以cross platform結果都係用network好少少
你既然本身已經擺開Windows嗰面,最簡單咪就係開share,響部Mac度試吓access堆RAW有幾快幾慢
一般插線LAN咪1Gbps,都有成百MB/s,半秒一張大RAW其實唔算慢,但呢個係最理想狀況
另外你用咩software都有關,講番如Lightroom,佢個catalog library係必需要local的,個database同preview都gen響你local SSD,係要read隻RAW先over network,可以被拖慢嗰一步就只係read RAW嗰吓,而且你可以事先gen定成堆preview唔需要吓吓都逐張逐張load咁樣
你咪可以試吓咁樣用先,睇吓係咪慢;堅慢都仲有好多折衷,最白痴但係work嘅方法咪就係copy active project去local SSD度執,執完咪del
唔想煩就要用成本去搞,例如加大內置SSD,甚至砌個勁network;我做野呢度用緊20Gbps infra去執Lightroom相,順到唔講唔知堆RAW係over network
我本身諗緊外置SSD就係諗住window/mac 兩邊都用到,不過你話有鑊氣咁就要諗諗(其實係會出咩問題?)

抄file ,消失 recovery唔到

年中有人中伏天龍人大學生
炒file..
仲糾結緊macbook air m3 15吋定係macbook pro m3 14吋

其實都係睇戲上網多, 只係對個mon 有少少要求咁 (因為屋企無位擺個大枱mon)

同埋要部機一般文書上網睇片好順就得

可能都會玩下apple 黎緊個AI
部M4呢?
就咁聽似Air夠
你無任何嘢用等著Pro個風扇,HDMI同SD slot
而上網睇片暫時好少會HDR,係可能睇電影24 fps擺去14”會順過60Hz嘅15”
需15”大過14”嗰一吋其實好可觀
AI嘢太新,講唔埋;不過兩部機同一粒chip同一抽neural engine
我揀唔落mbp個底咁厚
但又好想試下miniled
真係唔明點解我部2019 最入門mbp (8g ram, 512 ssd) 一上某d 多廣告既網如fandom一陣把風扇已經好嘈

希望係唔夠ram, 粒intel cpu 又唔夠好
你咪開activity monitor甚至裝iStat Menus個demo去睇吓樽頸響邊
2019 MBP如果係16” i7 i9都仲叫現代機,但袋底13”就算佢新出嗰時都雞雞地肋,衣家已經過咗5年姐係前前後後大概可以當佢係七八年前嘅tech嚟
就算2020年尾升一升去袋底M1 Air已經幾何級數解放,衣家上埋M3更加
感謝師兄而家有方向了🙇🏻‍♂️
仲要recover 唔到
咁我唔會搏
考慮緊 Macbook air M2 vs M3
主要睇Youtube, Notion, Tradingview, 十個左右Chorme 分頁
有機會摺起放係枱面當做主機, 想請教下有無咩要留意? 係咪要買一舊野做接駁?
想慳錢就裝個ad block
M3 16gb la
Mac Studio M3/M4今年係咪唔會出

琴日event太多野miss咗有公布堆未出嘅Mac games
其實幾似樣喎,又Palworld又多兩隻Bio Hazard
Control應該會好大食吓同埋好考ray tracing
睇個勢真係似
desktop撚無人權...
如果你事必要24GB,又一定要13" form factor,咁係抵嘅
但明知M4存在而粒M2舊兩代,夾24GB有少少對沖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞