[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

904 回覆
0 Like 0 Dislike
唔係M3 Macbook 都有得做苦主咁新奇呀
我諗唔會
但14" 16" mini Studio Mac Pro呢堆要上
China包唔包hk
Mac射mon去VisionPro OS2開始有ultrawide
唔知會唔會幫到平時我地插ultrawide mon
新macOS有得iPhone鏡射去Mac喎,同埋notification push
抄鳩Magnet個界mon功能
Safari extraction mode
新Password app (代替keychain做front end?)
game porting toolkit出2
M1都有得玩AI
真係袋底撚終成最後嬴家
結局無硬件公布過
store down好似淨係俾VisionPro開訂
Mac 有無人升
apple 幾時先捨得update mac系列
on device AI ram量呢個問題好似即刻嚴重咗好多
2018/2020 iPad Pro 終於有理由換機
呢班友keynote都唔知睇唔睇得明啦
唔好話state of Union
係咪近年來唯一早買反而平幾舊既例子
尋晚無睇 ipad pro m4仲有無多d理由值得買
就咁睇, 終於肯RCS 同 android 互通
有冇人up左sequoia?

iPadOS 依然係咁 無傳說中既macOS lite
即刻繼續係玩具level
我起碼等public beta先
同埋衣家好多AI嘢都未ready
比起AI,我更想要電量控制
我見ios 18有電量控制,唔知sequoia有冇
佢無提咪無
同埋只係加咗5% 分段姐,你姐咁setup一早可以用AlDente做到
In m1 I trust
新手第一次接觸Mac OS, 請問大家平時點處理相機影啲相?
之前用開window, 會有個獨立hard disk 擺相,自己分好哂影相日期同主題
但去到Mac OS,我諗都係要買個外置SSD?🤔️
同埋相片係咪一定要用佢內置個photo app匯入啲相?
自己分folder係咪唔會係相片apps 睇到?
同埋如果想係mac道睇番window 以前分好類既相,係咪都係買個新嘅外置Hard disk copy哂落去最直接最好?
令外係window setup網絡磁碟,咁Mac 機會唔會睇唔到?
唔好意思太多問題
成世人買野,最無後悔就係M1 MBA
我見其他白老鼠都話個iPhone mirroring未得
明明隻app已經響度但default隱藏咗,唔知代表係placeholder定咩

window tiling嗰個功能都預咗佢會普普通通,不過無錯睇event見到條margin闊過西隧我已經知道自己唔會用
我堅持用Moom,可自訂界開幾多格,狂set hotkey同preset
不過衣家唔需要裝3rd party,out of the box已經有少少俾你用而且可以expect universal shortcuts咁都係好事

Password.app我見佢有講Windows可以裝/用
意味佢根本係追住1Password嚟打,但個底係用keychain / security enclave (起碼響Apple device係)
我覺得會好有用,我其實一路都依賴keychain + iCloud,佢除咗無cross platform之外最大缺陷就係個UI好落後,衣家解決晒兩大問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞