[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

792 回覆
0 Like 0 Dislike
Netflix有4K Plan啦,無為意有幾多4K片
佢講緊iPadOS行Netflix同D+ app出唔到4k
暫時手提機睇片係理想仍然係laptop,尤其係有大尺寸OLED mon嘅Windows laptop,其次可能係16" MBP
iPad(Pro)同埋Android OLED tab睇片都係針對用唔到或者唔想用laptop嘅前題下先成立
係, 11" 升級感幾大
12.9" M1真係可以等多代 ipadOS 唔大執, 又可以用多幾代
抵屌
啱啱去完store撚過部新iPad Pro,不過佢冇side by side同舊款LCD比較,所以肉眼上好難睇得出個分別。但係個mon單獨咁睇係真係靚嘅,只不過可惜嘅係,機上面啲demo相全部都係手機影,雖然係HEIF/HDR,始終同真正相機(特別係MF 4433)質素上會有差別,因為我會用iPad 嚟執相,所以如果比舊款11吋LCD進步不大嘅,又好似冇乜理由去upgrade

有冇師兄用緊新iPad Pro嚟執相可以分享一下感覺?
之前都試過用ipados 既Safari 開Netflix 係睇到4K, 但一快進快退就唔得,同埋都好唔方便,最近好似呢個方法都失敗埋

一直都覺得如果比較市場同樣產品邊一樣apple 真係完勝,一定係tablet。 但ipados 真係進步太少,先令人冇意欲換機
睇黎真係要去拎上手睇睇
成日心郁郁想換機
依家果部Pro 係 A12Z 仲要得128GB 完全唔夠用
心思思諗緊轉Air +到1TB 定係 直上Pro 1TB
iPad Air加野絕對係不智
平時MacBook Air都叫做比MBP輕薄所以加一加野都仲算合理
但iPad Air今水根本厚過重過Pro,你揀Air慳咗嘅錢又蝕番俾升1TB度
而且你已用開120Hz咁連個mon都降埋級
你個case一係含淚上pro,一係買M1 M2 pro,一係忍手
執相係自娛,定係會搵食交貨,甚至會印刷?
我有用過晒iPad Pro (12.9" / 10.5"),MBP,desktop mon執
排除擺明優秀嘅desktop proof mon只講Apple portable嘅mon的話,其實好多年前開始佢出廠cal已經頗準,你唔係要出d特別鮮或者暗嘅色其實都夠做
當然要做proof尤其個target係會印的話咁可能要多少少color management,咁MBP會好少少因為macOS有多好多option俾你搞同埋裝其他野 (iPadOS個reference mode無咩用的,叫有好過無)

至於iPad個mon由普通IPS+LED (你部11")以至miniLED同衣家OLED
miniLED其實係最差因為佢個光暈問題令你唔可以信佢高反差地方
而OLED當然比IPS係有黑位優勢,呢點要睇你係咪成日執有間位嘅相?
咁peak nits 1600係一件事,但其實標準執相workflow反而係會壓低個mon光度去執而唔係HDR咁執,因為你對眼睇相同睇片係唔同,HDR光位望太耐會頂唔順

正式執相結局最好都係埋枱插隻cal好嘅Eizo之類,間房要暗或者隻mon要戴hood
係,搞到個mon咁撚靚都睇唔到Netflix果啲4k
somehow YouTube隻iPad app又好似整得幾好
雖然係難㩒,但篤幾篤可以搞到4k/HDR出嚟
隻pad又可以隨時打橫打直同zoom/fill,播好多唔同format片都OK,始終佢似係部電話咁,另外要睇live chat同留言overlay都係好過browser行
而Netflix D+就算唔講4k,播電影平時連16:9 mon都有黑邊
謝坦巴回覆。執相係會交貨搵食嘅,而本身係已經有MBP MiniLED 同埋會cal mon,所以係有一套colour managed 嘅workflow 。不過我只係業餘身份同埋影嘅客人範疇唔會太執著於去到對pantone 色嘅要求,所以先諗將執相放喺iPad上面做,因為而家年代個個都唔會等幾日一個禮拜你沖曬完相先有得睇,而係expect你第二日就有貨交,甚至會要求即場睇效果,我嘅經驗係用iPad做啲前期嘅快執例如較吓色溫光暗係會比抬住部MBP做方便好多(我只會考慮11吋版本),所以先諗會唔會隻新嘅雙層OLED係一個重要升級
咁的話suppose係升級
不過iPad用OLED仲要係好新嘅雙層tandem,呢度硬件上太新,有好多潛在問題
前幾日已經報導咗出某d藍色會過曝
https://forums.macrumors.com/threads/hdr-bug-impacts-oled-ipad-pro-apple-working-on-software-fix.2426236/
而收咗機嘅人有幾個報告話OLED粒粒mon/朦
具體原因未知咩事,可能係雙層對唔準,可能係Samsung LG是旦一個廢,亦有人講OLED出黑色就勁但出灰色一向係差

舊11"個IPS LED雖然係舊tech但佢係可靠
如果IPS glow同lightbleed唔大(你自己可以test),你compensate番灰位其實應該係黑位咪仲可靠
其實絕大部分desktop proof mon都仲仍然係IPS LED
我想講我去store 睇都覺得嗰11吋 oled唔係好清咁,同我平時用開12.9 mini led 有啲出入,我諗緊係機定現場環境問題

新ipad pro 個情況有啲類似我係屋企睇個34吋2K oled mon咁
如果即場比客睇,你又要吊多個card reader ,
只顧正正經經用MacBook Pro仲好
老任switch出OLED版嗰時就係有超多人報告呢樣野
其實OLED出灰廢一向都係,只係switch嗰次:
1) 同一款機用家勁多,而且係一向嘈嘅任豚
2) 隻switch會擺好近眼去玩
3) 咁啱switch個menu UI就係淨灰色底
4) 之前用緊普通IPS有比較即時發現
結果就係放大咗個問題,但其實個問題係真
你個point好好,我都有睇過話爆藍色光位個報導,不過Apple話好似知道個問題而且可以用software fix,所以我唔太擔心,但係佢用全新tech係真嘅,至於兩層display對唔準就暫時未聽過,但係我相信呢個應該係新technology manufacturing problem ,技術成熟咗希望而家只係過渡期,因為我唔急住換所以等吓亦無妨,我部M1仲可以再戰

https://forums.macrumors.com/threads/grainy-display-on-new-ipad-pro-m4.2426450/
呢度有討論,再加reddit又有幾幅相
當然影相會因為lens filter製造moire而起格勁d不過個情況睇落就算打個折都係見到
我琴日響門市無check呢樣野,唔太覺有事;好似話最容易見到係環境要暗,而mon光度要set 30%左右,睇灰色中性野例如開dark mode入iOS system settings睇佢個column
btw隻mon仲有其他問題

https://forums.macrumors.com/threads/screen-color.2426372/?post=33138979#post-33138979
好似iPhone咁樣黃撚晒 (以前成日講笑新出廠膠水未乾
另外有人話拎出去太陽下睇,隻mon會偏綠色
MBP個card reader只係SD card,而家好多高階相機支援CF Express ,所以除非將來MBP會將個SD card slot轉做其他format ,否則吊個外置card reader似乎無可避免

另外一個問題係我自己啫,我好撚憎啲人用手指篤我部MBP個mon,因為抹手指模好撚煩,一部iPad本身係touch input就好地地,但係有唔只一次啲客成日慣咗手勢,MBP個mon 都唔係touch但係佢想放大張相睇就好自然地用兩隻手指摸落去做放大個動作,跟住先嚟講「呀唔好意思」,所以之後帶iPad去現場唔帶MBP
Refurb air幾抵
咁你可能要等到20"摺pad先有突破令你有好大原因要換
btw上面討論我地睇漏咗樣野
新OLED mon就算SDR個peak nits都有1000 (vs 舊600)
如果你present係經常會燈光甚至太陽勁猛環境,呢一點係幾有用
請教下點解我用S23電話個oled 唔覺有呢啲問題? 係咪因為我嗰Mon ppi 夠高?

其實ipad 為咗散熱同電量個OS 唔升之餘,佢個ppi 咁多代都冇提升過又係痴撚線,MacBook pro 16同14都唔同啦,佢13同11可以一樣
唔係,應該係生產方法,零件物料,或者cal有野做錯
S24其實出名地係有事,而好多人就係由無事嘅S23升上去所以好覺
https://www.reddit.com/r/GalaxyS24Ultra/comments/1af3vh3/oled_grain_issue_on_my_s24_ultra_vs_my_s23_ultra/
其實之前有南韓生產線rumor講今次OLED iPad係同時由Samsung同LG供應panel,好似係Samsung整晒11" 13"而LG暫時只做13"
唔知11"有咩咁難搞,有傳過Samsung出咗問題交唔切貨,所以iPad Pro開賣拖後咗幾個星期/月
唔知係咪同衣家個問題有關

Apple個retina概念係如果隻device個正常使用距離係夠ppi的話,就無需要再加 (科學去講,係連angular resolution)
最近SONY食回頭草出番FHD,認之前出4K托柒就係咁
而MacBook呢面PPI一路仲有上升空間,而且14" 16"要咁set係多多少少同UI scaling有關係,唔止淨係計ppi
有冇試過收咗機信用卡都未過數?

平時一出貨就即charge 信用卡
喂!唔好咁快碌走著!
你跌咗嘢啊

你跌咗個優惠啊!
https://www.apple.com/hk-zh/shop/product/G0ZT5ZP/A
係既,apple 呢個retina display 係夠清同睇字好舒服,但如果睇片真係好大分別,舉個例我用S23plus 睇Netflix 已經係,大家都係1080 但電話一黎芒細,二黎ppi 高,你會覺得啲片好夠清好立體,但一去到ipad pro 12.9 睇就feel 到有渣

呢個問題一黎片源限制咗,二黎係唔係要提升下咁大個Mon 既像素呢。 定係因為為咗就住低階既ipad 唔想增加成本,又廢事要啲apps 為兩個像素改嘢,大家一齊keep 住呢個 ppi 呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞