[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

792 回覆
0 Like 0 Dislike
今次認真轉左arm
睇下review點 同啲廠寫唔寫apps
起碼部laptop $999有16gb ram先
佢價錢同ipad pro 差唔多但佢係真電腦,變相即係冇咩app for touch screen 時用,真正要比應該MacBook air
Win 11 再加上Arm 再加上M$ 話特別適配Arm 架構
已經覺得D software 同OS 本身會炒到核爆
用緊 MBA 15” M3
想駁隻 curve mon 黎用
推到philips 49m2c8900 嗎?
用價錢嚟比Apple啲野不嬲都貴啲架喎
真係要比其實應該係要比CPU TDP
X Plus同 M3 Pro
X Elite同M3 Max
我諗淨係駁下啲配件都可能好多問題

不過真係想有競爭先會有進步

逼下ipados再似啲電腦都好阿
近幾年Apple D OS 真係好似停滯不前咁
完整SMART要用smartmontools之類,要行commandline
唔識用可去download有GUI嗰堆,例如DriveDX / sensei,俾錢app但trial免費,check完可del

個keycap撻嘢似抹得甩,不過MacBook呢種ABS料抹太猛會磨光表面
啲大粒工程師走晒,得返啲靚又接唔到手咪出事囉
Lightroom Classic個更新終於將AI denoise擺埋去可以用Apple Silicon neural engine
我未試,不過初步睇其他人報告,就算用袋底機都可以廿秒搞到一幅 vs 之前用GPU要分鐘計
但越勁GPU嘅chip如M3 Max係見唔到分別 (M2 Ultra好似話慢咗)

前幾頁有人主要用denoise衣家應該可以買MBA夠做了
咁試下我個垃圾intel 機先 仲等緊m3 pro 翻新機 咁嘅話睇下其他機都得
無NPU嘅機應該唔會有分別
M3 Pro其實未有呢個更新前我會覺佢GPU唔太夠做,因為其實M1 Max / M2 Max會勁過佢少少,M3 Max勁好多
不過衣家開始用NPU的話,以我所知M1 M2 M3無論袋底定Pro定Max全部都係差唔多一樣跑分,因為Apple無咩點更新過粒野直至啱啱隻M4
(M1 Ultra M2 Ultra除外,因為佢兩粒Max黐堆一齊所以有兩set NPU)
坦巴覺得應該買邊部夠 9成都係Lightroom 同denoise
你地用緊咩野 wifi 6e router? 唔使插線都已經有穩定1000Mb
其實而家呢個時間,係咪唔應該買MacBook pro 既番新機?(本身睇緊m3 pro/ 14寸/16寸)

因為就嚟出m4?
定係應該等嚟緊back to school?
屋企有部11吋macbook air,以前隻料耐磨好多
你部M3 Pro唔係訂咗機咩? refurb好快出貨架喎
Adobe個更新出得一兩日,無人答到你
同埋就算M1 Pro之前用GPU做都唔係慢
十世之前PowerBook堆掣先勁,用幾耐都係新嘅一樣
甚至retro 枱機仲係插ADB嘅神枱級Apple Extended KB II仲癲,switch用ALPS,keycap用PBT
你隻粒粒mon Air嗰期我都有隻2011 unibody仲健在,今日先拎過出嚟更新d野,個KB係磨滑咗不過佢係好均衡嗰隻滑面
初代BT有好短時間係出俾厚掣嗰隻架喎
嗰隻會滑,只不過係難
我以前有個勁多手油嘅同事佢嗰隻個左cmd唔止滑,直程係凹撚咗
隻KB仲響度影俾你睇吓
冇 到而家都未見到有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞