[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

790 回覆
0 Like 0 Dislike
想問下淨係上網、睇片、文書,唔剪片唔執相,Mac mini要咩spec先夠用5年或以上
兩部都有買
13吋正常好多
11吋好垃圾
袋底M1都夠啦
11” 13”一齊用264ppi,照計無分別
但個起渣好似真係11”見多d
睇你乜片,普通1080p M1都夠用
[member]禾有隻9fing 既2012 i7 mac mini 16gb ram , 隨咗用電高同冇4k output 之外,基本都齊/member]
How much
本身想買,即刻冷卻哂

隻Snapdragon ARM Surface出撚咗
iPad Pro一拍埋去秒變玩具

行desktop PS仲可以用筆,一樣台積電fab (4nm)
同一時間做晒MBP同iPad Pro嘅野
我就係要呢d呀Apple
呢部我有興趣
但full set唔平
衣家有呢粒chip就開始有push
Windows嗰面其實對portable productivity個需求仲大過Macs呢面
咁撚多人要出去行Excel
有競爭對大家都好
係有少少估唔到M$今次一嘢飛起哂Intel
All in Snapdragon
以前都仲會兩邊買下

依家仲死攬Intel可能得番Dell XPS
佢iPad pro 可以做到咁我即刻買magic keyboard 又點話
但佢一做而又唔將MBA 減價就會令到MBA 死亡
M$ 衣家好似想將辦好推哂去Arm 而打機就繼續用x86 , 不過屌佢老母M$逼鳩AMD 要格硬塞粒NPU 落CPU
*辦
一個os打通哂手機,平板同電腦
以前windows 想做但做唔到,明明apple最有機會做到但係偏唔做
minisforum都出左部
1萬有找32gb + 1tb 有齊筆keyboard
等佢買機送keyboard 先買
行貨開preorder 好似會送,不過講緊以前唔係non business 版
今次有性趣
一直都想要咁既format, sp9 真係垃圾U, 價錢又唔平
ipad pro係最好, 但死都唔下放mac os比佢
On9 Apple驚冇人買Mac就唔擺個os 落iPad
明明贏條街宜家俾人追番
真係有競爭先有進步
宜家Apple先會諗iPad會唔會俾多啲野
硬係覺得會有好多古零精怪軟件問題會出現
其實S24系列都起粒
Surface條line一向係甩皮甩骨嘅同義詞
認真surface 系列好垃圾,又多bug,又容易過熱lag機
之前買過surface pro 9,因為過熱花畫面換左3部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞