[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

939 回覆
0 Like 0 Dislike
Sandisk可以data 898
SanDisk 係咁
RIP
垃雜ASM2464PD盒係賭博,係有得搏贏的,亦可以係買電子垃圾,睇你想唔想玩

Sandisk 我好似真係得當年64gb USB 手指 Z80 仲用到呢家都冇事
我連SD card 都只係會用Samsung
SSD 由 PNY WD Intel OCZ 都有, 係冇sandisk
Gurman料:
https://forums.macrumors.com/threads/apple-developing-thinner-macbook-pro-apple-watch-and-iphone.2429400/
次代MBP,AW,iPhone,全部會學iPad Pro整到西咁薄

https://forums.macrumors.com/threads/apple-developing-thinner-macbook-pro-apple-watch-and-iphone.2429400/
另外老美同支那大今星期開波back to school
香港多數一兩個星期內跟

Gurman無晒聲氣講Mac機幾時更新,睇怕係on schedule起碼Q4先有
Macbook pro 整到咁薄 jm9 , 要靚啲既跟返 air 前窄後闊都夠啦
買m4
剛買mba,有冇咩牌子既hub好用?想要出到普通usb、hdmi、ethernet

Satechi成日彈廣告出嚟,有冇人試過質素得唔得?
係翻新機vs全新機既價
搵埋人借學生證後都相差成二千幾
仲要冇得用gift card
j5create
Mac 機大家用開邊隻external HDD
咁就walkin先達見第一間就擺低頭也不回,收cash
蘋狗trade in最大問題係焗要giftcard或者即場買野
而旋拍你問我我會話真係浪費時間,你件野唔係好大需求根本等運到,到你放到嗰時個跌幅都響度
仲未計運吉壓價驗屍官類型閪人
好大空間去搞吓個portability喎,尤其16"拎出拎入根本係擔泥做gym
我次次拎起部15" Air都心諗佢老味如果部Pro有咁輕薄真係會deployable好多
當然前題係唔compromise太多效能,如果好似touchbar i9嗰堆垃圾咁樣就你啱,唔搞好過搞
MacBook Pro啱啱先加返HDMI同SD位又要再整薄佢
到時又要吊住嚿嘢嚟用
我諗佢會有方法留full size HDMI
mon嗰面因為OLED會自己薄咗
之後機呢面,可以改用午餐肉邊型,唔要下彎角再拎盡啲個厚度
其實衣家iPadPro隻鋁質Magic KB已經有呢個feel
16” 有位可以輕少少
如果輕薄啲方便啲攜帶 係會容易啲推人上大機既
MacBook仲有位偷薄既
你睇iPad pro都仲擺得落usbc
Mac個厚度可以係hdmi port厚度多1mm
將magic kb 加厚加port 又可以話係新design
抵屌
部MacBook pro m3 星期六先用完,正常關機,今開打開個蓋,聽到開機哥一下聲,黑Mon 冇嘢睇, 以為冇電,就插返叉電線,都係開唔到機,之後跟教學按開機制10s,再開機都唔得,試左幾次都唔得,全黑mon, 係咪都係去搵番apple攪最好?

新手第一次轉Mac ,估唔到Mac機都唔係咁穩定
要揼code(主要python) 同埋 可能要輕度用少少AI 咁應該買pro 定 air?
見apple AI要坐底8gb ram
我覺得開始要玩AI就要上16gb
Air同低配pro都只係差把風扇
我估air夠做
利申不專業意見
返學? 無所謂啦, 返工就不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞