[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

904 回覆
0 Like 0 Dislike
https://youtu.be/0OsonWno17s
原來margin 有得入settings 熄(條片3:14)
買國行香港包保養未?
要買
冇晒
直頭要投胎做下個 ceo
China SKU啫係點?
強國Mac機個part number會唔同
話說香港Mac機同強國Mac機個part number是咪一樣?
唔好咁天真
要封一定係中國(包括香港同澳門) 嘅所有機
台灣有得用XCode AI但係未有vision pro賣兼照賣eSIM iPhone
Apple是咪台獨?
https://theapplewiki.com/wiki/Model_Regions
每個Apple有插旗嘅地區都會響part number度分區
香港係ZP強國係CH
例如我隻16" M3 Max係MRW33ZP/A,強國嗰隻同spec咪MRW33CH/A
其實平時呢個identifier最大作用係分spec,顏色,同埋keyboard layout等等,因為Mac機唔同iPhone有SIM嗰類個radio可以區區都有分別,香港MacBook以我所知係同美版接近一樣
想請問一下筆畫輸入法嗰五劃有冇得set到同iPhone一樣擺位?

另外有冇巴打知道邊度有mba m3 16 512 midnight現貨?想用cash買
咁先政治正確架馬
想問有無方法可以將mac機既live photo send 比第二部mac 機或iphone 仲可以keep 到係live...

我用airdrop 會自動無左live photo, 變左普通相
M3 Pro 11-Core 同12-Core 分別大唔大
16099 12Core + 18GB RAM
1739l 11 Core + 36RAM

有啲難揀
分別好細
RAM有用好多
用share會包埋
佢其實係一張圖加一隻mov片兩個file嚟,但要pack做一個HEIC先會被另一個app / OS認做live photo
去裝六碼G6算啦
16/512標配嚟,全部Apple門市都有現貨
g6我用唔到,google過有個post話mac os 10.幾之後用唔到。我尋晚都試咗一次,Ms word同note都打唔到字
我幾個同事日日用緊架喎,macOS 13 Ventura
你淨係MS兩隻app打唔到字?
買翻新機17399 12core 36ram
ms同note都打唔到字,
一轉左g6,直頭成個keyboard都出唔到字,
Google過吓又搵唔到原因
上兩個禮拜買咗部袋㡳M3 Air
次次一打開部機再開任何野都load勁耐
開5 google chrome 又係咁load
想問下係唔係正常
定可以拎返去比佢哋檢查
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞