[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

904 回覆
0 Like 0 Dislike
基曲: 我求吓你哋買啦
佢有把風扇咪可以令到降頻程度低好多
但一向都講緊,對效能有要求無必要留M3而唔上埋去M3 Pro或以上,今代仲要同一個殼
姐係唔似touchbar嗰時,部13" Pro係細過薄過14",咁的話反而唔上14"係多個理由
就咁culling細RAW或者係
但做大RAW,巨量batch,HDR / panorama merge,搞AI denoise,狂執,勁多mask或retouch spot等等,你俾幾多效能LR佢都可以同你食晒佢
因為本身粗用緊最後一代intel cpu MBP
但係而家發覺過相執相都好慢
諗緊轉唔轉上m3 但粗用又好似唔洗上到m3 pro
咁其實是旦一部ARM機都會好過你舊嗰部好多
問題係LR好大range,比較低要求嘅workflow或者M1都夠做添,但亦好易會因為RAW嘅spec或者你想做嘅野而撞樽頸
如果你窄bud而又覺得唔駛超高效,咁無錯M3 14"或者已經好夠做
🙏🏻
AIR 交智商稅

大Loading野包你鳩叫.....
唔買一陣又加價
大家幫幫手
多人買都要加價
因為要賺多啲
想問吓有冇外置harddisk介紹?
主要都係拎嚟Backup日常生活啲相同文件
應該買HDD定係SSD好?
如果SSD係咪自組抵過現醒嘅
有冇啲model 介紹下
外置2.5" SATA HDD停濟咗幾年無加大容量 (5TB)
反而(NVMe) SSD嗰面已經追到有餘
唯一問題係貴,因為呢一兩年開始升番晒
肯去自組我一路都建議咁做,衣家仲要因為有ASM2464PD呢粒公廁USB4 chip,求其淘隻enclosure可以好平都已經頂速
而插咩SSD有排講,你不如去追SSD post好過
咁岩我都想買隻SSD 做備份用
我見好似幾多人推SAMSUNG T7
全部用USB 3.2 2x2嘅drive響Mac都拎唔盡速,因為Mac唔支援2x2
T7好似會cap響10Gbps

暫時插Mac嘅interface快慢理論值上限次序:
USB4 (40Gbps mode) >
TB4 (28Gbps) >
TB3 (22Gbps) >
USB3.2 gen2 (10Gbps) >
USB3.0 (5Gbps)
timing的確好尷
不過唔買都買咗,咪開心用,睇都唔睇tech news囉
M3 Pro雖然效能上係雞鳩肋,但佢加多兩粒E-Core令佢續航比M1 Pro M2 Pro再跳躍係好實用嘅一件事
咁今次M4擺iPad Pro已見連base chip又有6 E-Core姐係match到M3 Pro,呢個角度睇M3 Pro好似更慘
不過你都話你要呢一分鐘買而且都鎖定16",係一個good call嚟
其實都係啦,我都諗緊買唔買refur14” m3 pro
如果等m4 pro 除時年尾11月先有機,但可能又加價
多謝2位安慰我
我都係覺得有機會11月尾先有
就算佢真係wwdc announce 都未必咁快到貨
但佢放m4 落ipad度先真係好狗搞到個個都hold起唔買MacBook 住
其實十日後就已經係WWDC
你不如衣家即刻離開唔好再入番呢個post,直到幾年後部16"打柴為止
搏佢6月唔出m4 MacBook
想問咁多位ching 你地部Mac既Handoff function會唔會有時突然用唔到?
Apple watch unlock唔得 Handoff又唔得 除左reboot 有冇一個解決辦法
WWDC係軟件啫,又唔係硬件
有都10-11月先出新macbook pro
新手mac用家想請教下 如果問咗戇鳩問題 唔好屌咁大力
m3 MacBook Air update咗 sonoma 14.5之後
所以野都變大晒 啲widgets大到移晒位
開個browser條menu bar啲option由本身全部喺個m額左邊依家要去埋右邊
試晒全部resolution都去唔返之前咁 想問有咩方法搞 唔該巴打
咁大部就唔叫pad啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞