[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

793 回覆
0 Like 0 Dislike
第一樣野我諗到係要reserve 4GB俾tandem OLED用
第二個可能係粒袋底chip有memory channel閹咗,姐係好似M3 Max閹vs滿係3vs4組memory channel
你睇唔睇到佢寫最高達
應該係M1 M2 13” touchbar嚟
用我前幾頁條likewize link去check個堅價
應該係等iPad用一輪睇下有咩問題先apply落Mac度
始終Mac先係認真做嘢機
Shopback apple 有4%
唔知佢會唔會在WWDC 後開番12GB ram 俾我地 ,但係另一方面之後Mac 粒M4 好有機會終於12GB ram 起步
唔包iPad pro
佢唔講12GB一定有原因
例如只有今批用6+6,下批就4+4,甚至衣家已經有一部份4+4只係咁啱teardown全部都6+6
另外又係幾有可能係本身iPadOS以至firmware一路係assume 8GB去寫,但後期硬件先改用12GB而software嗰面改唔一切
或者我自己覺得係粒閹U有野閹個可能更大
iphone 15同ipad pro M4 都開始有長期限80%電既option, 唔知macbook 幾時有呢
Oh 2020嚟 佢估價3100
個價堅好,我覺得
你最好快d trade走佢,WWDC如果出Mac機,個trade in價會減一減
我覺得tim cook一定冇死錯人嘅,冇講一定有原因
頂多咪開多個spec
8gb ram版本繼續減少少留低
同埋睇原post原來條友係憑粒DRAM個number鳩估
其實無寫明係咪一定4GB定6GB
但而家trade 我就應該直接買m3 pro
冇人factcheck
然後就照傳遍全世界
依家傳25年之前都唔會有新Mac studio同Mac pro,好撚後悔咁早放撚咗部M1 Max Mac studio
咁你用緊咩?
我用緊部M1 Max成日都心郁想升,因為RAM同SSD都spec唔夠
本身M3 Max都夠但有M4 Max更好,但佢拖多成半年先出咁到時又要諗M5係咪出得
都話Mac desktop被差別待遇,DKLM
所以真係要睇有冇更多人搵得多D 資料 , 個編號老老實實應該唔會錯
得返部PC

果陣見有人出靚價收我部Mac studio,就諗住佢就快出新,就連埋部iPad pro放撚咗佢先啦

點知依家捉撚曬蟲,又用唔慣laptop,唔想格硬逼自己買部16吋

如果佢出部M4 pro Mac mini,可能都要含淚頂住先

desktop真係冇人權
點解會冇studio
淨係mini 點夠做
佢M3 MAX轉咗唔係膠水U,可能就係咁而ultra未做到佢想做嘅嘢而卡關掛
但粒M3 Max明ready佢都唔放俾Studio用,呢吓擺明睇唔起desktop / pro用家
蘋狗有時真係要俾狗屌
佢應該唔想令到studio有兩粒勁U option呢樣嘢冇咗掛

真係要俾狗屌
佢應該M3係做唔到或者唔想做Ultra
咁Studio淨俾M3 Max就會尷,究竟係咪同時留M2 Ultra咁on9
更on9係同一粒M2 Ultra仲響埋Mac Pro
成件事好似職場drama咁,老細無得威所以細嘅都要一齊含撚

所以用呢個情況去睇我係極難相信佢地會唔盡快出M4代俾全部Mac
一炮過有晒M4 Max M4 Ultra俾Studio同Mac Pro咪可以盡快脫離呢個尷尬位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞