[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

904 回覆
0 Like 0 Dislike
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1iRxXshFUVyZbsxGBu1LfEZ_PfFW9FmfKQ6Dv_jZ0ywc/

Reddit 搵到個懶人包,自己睇咩enclosure 配咩SSD 可以有咩速度
頭1 年8GB RAM 我頂倒, 呢1 年越用越唔夠. 等M3/M4 mini 加爆RAM
而T9插Mac係唔會2x2,姐係同T7無分別
T系反而係適合插iPhone,好似拎電唔多

總之淨係插Mac的話
TB4: JHL7440,姐係例如Acasis TBU-405系列
USB4: 是旦一隻用ASM2464PD,其實勁多選擇尤其淘寶
NVMe SSD: 個人覺得綜合最適合仍然係WD SN850X,雖然加價後佢係貴
使用一個月後體驗

粒完全體m3 max真係快到巔再加埋個靚mon
值回票價

MacBook Pro先係apple最成熟產品
舊MacBook pro又電池發脹
幾舊水換完電諗住再戰兩年就換機
哦係喎,你啱
我成日記錯T5去T7係升咗2x2,但其實係T7升T9嗰吓
不過anyway總之如非必要都唔好用USB 3.x插Mac,支援係好欠缺,反正當時只係過渡期,衣家有USB4都可以skip晒嗰代產品

至於Parallels
佢係依賴Parallels寫嘅virtual drivers而唔係直接access到部Mac嘅device tree
一係Parallels埋code佢唔update,一係有野撞
岩岩入手macbook無耐,有個好on9嘅問題

我mb 再外接左個 螢幕A // 當我係開左個相片folder
打開張相又會去返mb 個螢幕,點樣可以set 返 去螢幕a ?
絕大部分apps會記住你對上一個window係擺邊面,咁開新file就會用番嗰面
我自己就算見佢成日開去我唔想要嗰面,會用Moom呢類3rd party apps去即時好快「手動」擺番
近一代macOS / iOS算好咗,叫做90%時間以上係work
我公司部Mac Studio係擺金屬機櫃入面所以藍芽收好差,但AW unlock自從Monterey後應該都有95%以上
(如果幾年前可以低到50%左右)
我個感覺係handoff類功能其實好難整到100%,所以都無話要屌柒Apple咁,唯有唔好依賴佢
分享,mbp16 + samsung T7

run vmware Fusion win11ARM冇問題
都係 機過機copy n paste實在太方便
https://etopia.hk/product/apple-mac-mini/
今次唔係標錯價啦,見佢有喺price度報價
2018 i5 mini $2700
M2教育價好似都係$37xx 文書睇片用途邊個性價比高啲?
買m1/ m2mini 啦,intel mac 除咗用緊都唔值再放錢落去
之前提過
呢部mini對仲有必要行x86 macOS係好有用,而且佢仲行到Mojave行legacy 32bit Mac apps
而佢係Mac Pro最後一部Intel headless,唔似iMac有個mon等壞
但除此之外幾乎無優點,無理由唔上Apple Silicon
呢樣我從來都冇成功過
次次都要放入notes再去另一邊開返
m2 15” air 值唔值買16+1tb 1萬2 屋企執下相用 用開win機
想佢copy paste一句字嗰時就唔撚work
響部Mac度由server copy幾GB file佢就自動響第二部Mac度懶醒貼落嚟
你一定要1TB?
M3 16/512街價都已經$12xxx
呢個真係
work嘅時候就好方便
但係一唔得嘅時候就好忟
有時係會傻咗完全冇反應
唔一定 因為以前用開WIN機加M2 多空間 , 就算1TB都唔會夠用, 應該要加外置SSD OR NAS?

街價無八卦 THANKS
Air因為M3開始先有16/512標配,所以比以前易搵到折
如果已準備外加storage咁無謂要多過512GB,除非你經常有active project要幾百GB擺內置
我以為得我一個用唔到

其實佢呢啲同iCloud相關嘅功能好似出咗之後都冇咩更新同改善過咁
之前個iCloud photo 0 day bug我開返再熄都仲係0 day
Del咗嘅相又可以用iOS更新將佢出現返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞