[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

904 回覆
0 Like 0 Dislike
買2018個殼,睇下塞唔塞得入
有翻新袋底mini 心動想玩下
照計黑殼會留俾Studio獨佔
mini作為下欄只會俾銀你
自己噴黑佢
咩料咁平
https://forums.macrumors.com/threads/oled-macbook-pro-could-launch-as-soon-as-2026.2427558/
再有料,reaffirm 2026準時出到OLED MBP

https://forums.macrumors.com/threads/oled-macbook-pro-could-launch-as-soon-as-2026.2427558/
另外2025台積電會出到2nm,良率已達目標九成
再加上幾日前Apple COO先親身去完台灣睇場

等機撚等唔待到咁耐呀
呢排啲料無論iPhone定mac都吹到勁耐之後既機
究竟呢兩年啲機係咪諗住換粒u就算
聽好多YouTuber 分享換機最好隔代換,而家上M 3可以等M 5先考慮換新
好奇96, 128 gb ram的MacBook pro會為乜野需要嘅人而設?
M2 等到foldable 先會換
16" M1 pro 應該等到佢重量有優勢先換
但MacBook 個OLED 會好似衣家iPad pro 個隻要抽獎就死得
跟本睇需要
關年份咩事
當然,佢哋都表示無必要代代換
其實有無需要聽人分析先知道現代電腦唔需要代代換
又唔係以前386 486年代,你可以無留意新機半年,就唔知道自己部「新機」已經慢過最新100%
Apple silicon 後基本上冇需要代代換
袋底M1 / M1 Pro 去到衣家都仲係好洗好用
有啲人係鍾意聽人講
以前都唔信 直到遇到
所以啲專家教路呢招玩左咁多年都仲有
未聽過電腦要代代換就真
我用咗電腦三十年,當中廿鳩幾年係Mac
其中只有一次我會話唔換正笨柒,就係M1呢次
個原因唔止係嗰一吓大跳躍,更緊要係之後個變動唔會有嗰次咁大,只此一次
以前Moore’s Law年代反而你每次買都係會極速做苦主架啦,所以根本無任何一次係特別應該出手
就算係PowerPC轉Intel用Core Duo嗰次同i9去M1一比較都完全唔係同一個層次嘅改進
唔係做野機
上咗m1之後無慾無求
公司機
Air用lightroom係咪都順
想請教下
MBA同MBP m3效能上係唔係其實差唔多?
見spec好似係mon靚d 粒電大少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞