[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

939 回覆
0 Like 0 Dislike
買隻spyder 試下咪知,肉眼不嬲唔可信
但oled都有灰色拖影問題
實習緊 啱啱部MacBook pro 2018 突然壞咗暫時仲有部asus可以頂住先 我應該入手邊部? 係唔係應該等埋back to school?
你咁問等應該都用唔著Pro咁勁
結論買Air

Back to School 應該7月頭至中出
呢度問唔知係唔係錯版

本身屋企有部M2 mac mini+windows長開

依家搭車時間長左,想買部ipad睇下片+少量remote返去屋企做野

其實ipad夠唔夠做?
夠哂
美國出左,等下
iPad要加KB trackpad先真係做到remote
同埋強烈建議用Jump Desktop
借位想問吓坦巴有無試過喺街外拎iPhone用Jump remote mac
買咗發覺iPad得iPhone唔得
用得就預咗要加kb trackpad

但係唔係最平個部iPad就夠做
Remote應該唔洗用到m2
我用舊iPad3都做到,好低要求的
iPhone都得架喎
咁抵? 邊度買?
等緊
唔該快啲
聽完你講攞部舊iPhone試又用到
https://forums.macrumors.com/threads/apple-seeks-ai-partner-for-apple-intelligence-in-china.2429788/
奶共蘋狗想響強國搵AI partner包括百度同阿里但無人理佢
暫時可以推斷Apple AI出嗰時國內版會閹,而且應該好多年內都係

留港撚準備好一齊enjoy未?
留港撚:好過歐盟乜ai 都冇又贏
Refurb 機,請refer #1
好靜
等我拋個Mac os 討論點,等大家傾吓

做咗排cd rom,一直見唔到人討論自從12.5 macOS 推出嘅cloud provider 機制:強行拉各大雲端儲存位置入指定位置,即刻殺死咗pro user 嘅習慣:習慣放syncing folder 落external drive

跟著同步performance 全權由apple新API控制,包括sync icons

最on9係呢個機制係包括自家嘅iCloud drive

不過好彩嘅係某啲雲端公司仲係支持舊款API,不過要預有bug,eg Dropbox

有時為咗所謂「私隱」犧牲功能性,真係好反智
即係香港無份玩
去其他地方買機係咪就可以解決
iPhone Mirroring 要Sequoia
咁 公司用緊嘅 macpro 都要退落嚟
唔關事㗎效能upgrade先係主要原因
Screen mirror 未去到一定要有既
想問mac應唔應該痴moon貼
成日有印就算用眼鏡布抹都唔係好乾淨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞