[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

904 回覆
0 Like 0 Dislike
MSI MPG321URX 哩隻多少少
多謝師兄解答!
咁假如mba m3 16gb ram經geforce now打機係咪應該問題不大?我見啲鬼佬forum話假如部機夠快睇到netflix就應該玩到
Macbook air M3 袋底 夠唔夠用黎打code
GeForce Now個原理係播片咋喎,用垃圾機都得啦
其實成8k budget真係可以淘到隻QD-OELD
近排咁多新OLED出緊
就算ProArt系列都有少少機會加兩三千買到啱啱公布嗰隻5k
最好買type c to dp
如果一定要用HDMI port嘅話 你要搵清楚
hdmi in to do out 條線係會多咗個USB, 因為要攞電
你應該係買錯咗 dp in to hdmi
如果有時會ai整d圖出嚟,2d但係高清,唔會出片

M3夠唔夠用

定係應該過檔去window用n卡
如果跟返上年咁玩
係咪出M3+airpod pro會抵過去買M2 refurbished?
但同時地諗緊8gb定16gb ram.都只係放工想要大mon上下網睇下片,機就冇咩時間打
手頭上部2019 mbp 13都係得8/256,256就住用就暫時未爆,但身痕想換機,今年用緊踏入第5年,其實部機都仲好地地
另外想換埋bts仲做唔做到trade in?
改資料夾縮圖改嚟改去
都係返返第一次改嗰張
有冇人知點搞?
下星期再問

12號後大把智障問野
有冇Ching 更新完 睡眠狀態都發熱
平時做文書 2017 定要換機?
以前一定無 依幾日瞓醒摸下面底板電池位熱熱哋
裝咗 wineskin 玩,舊 game 行 game porting toolkit 好過 intel mac app , 至少最低 fps 唔會跌到落個位數先

Wineskin 個 engine 新過 whisky 免費嚟講真係唔差
補充: m1max 袋底
business offer有無人知幾多%off左右?
三個tier,頭tier年消費5皮幾就有3%
但近幾年緊咗好多,新新地嘅貨係唔會擺入去折扣區
另外兩個tier太耐無見過唔記得,好似係十幾廿萬同埋三十幾萬? 7%-10左右,唔記得
之前無問題但更新後先有咁可能只係software / OS有事姐
你repair一次boot volume permission同埋reset SMC之後睇吓點
2017係舊舊地同廢廢地,但你用落無話俾佢拖住咪無必要換新
整捷徑出嚟,再響個捷徑icon度改圖會「永久」
真身度改成日會自己回復原形
其實隻隻都唔同
Apple個NPU都開始逐漸多咗software有支援,例如Adobe嗰堆,我都未得閒試但睇人報告係好過之前淨用GPU
而且M4隻NPU勁咗但都未俾Mac用,下代某d workflow有可能會好可觀
至於N卡,都要睇你堆野係想行CUDA定TensorCore
平時trade in係會牽涉giftcard
但因為BTS唔收giftcard,所以trade in會焗限去門市walkin即trade即用BTS edu買呢一個動作
而且未必年年都俾,睇佢想點
咁我覺得平時正價8去16GB要$1500係唔抵,但edu折一折令件事易入口少少,你想長用咪加埋
2019機衣家襯佢個價未去到閪位,trade走佢係化算,到佢壞晒你先trade就唔受,賣就當零件賣接近total loss
主要我為有平又有airpod pro平
個airpod pro都用左3定4年,如果之後先壞就要正價買
但就算bts有門市,又會食唔到信用卡回贈
好糾結
雞強去咗WWDC
是咪代表有硬件
冇必要留意本地kol

太垃圾
開吓topic費事咁靜姐
反正今晚我都會睇live
邊個係雞強
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞