[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

904 回覆
0 Like 0 Dislike
希望Apple 下年會出新款MetalFX 係用NPU 去做upscaling , 衣家MetalFX 都係算濛
啱啱Sequoia出嗰個Game Porting Toolkit 2
加咗AVX2支援,同埋Windows ray tracing但要用GPU emu連RT cores都無用
算有好多進展,但game emu都仲仍然係實驗階段
係唔知Native嗰堆會搞成點,如果堅可以用NPU係好大分別,留返起碼30-40% GPU力去推res
https://developer.apple.com/documentation/xcode-release-notes/xcode-16-release-notes
Xcode 16 includes predictive code completion, powered by a machine learning model specifically trained for Swift and Apple SDKs. Predictive code completion requires a Mac with Apple silicon and 16GB of unified memory, running macOS 15

XCode AI砌code要16GB RAM requirement
8GB韮菜要開始收割了
但M4 仲係得8GB ram
估下個N會去到幾多

MN chips 的話
仆街
忽然部macbook 黑mon 開唔返
有無巴打知點解決
邊度?
Fortress 網店都冇
用用下忽然lag 左係到兩秒
就黑mon 開唔返機
m1 pro 16 袋底 可以頂多幾年
好奇新macos 嗰鏡射iphone 功能打唔打到機

但佢冇得鏡射ipad, 或者當ipad 係其中一加application 咁睇

其他都冇咩特別嘢,ipados 最慘,apple 將啲資源比哂AI
最後iPadOS都係預期中冇大改
有計數機喎
見到apple 翻新機好吸引
Mbp m3pro 都係$16099🥹🥹

但係而家買會唔會好反智?
因為M4 mbp隨時都會出
最快都要到年尾先陸續有M 4版Mac 機出
睇睇下不如出多少少錢買部入門版mbp m3 16吋算, 反正我想要靚同大mon

加上我個部尾水intel macbook pro 都可以用左5年無事, 換呢部我估用返6, 7年都無問題, 比多幾千都值?
部2019 mbp 仲有一個問題, 就係用左我無記錯大約2年左右, 個mon 左下角會發光(漏光?) 雖然唔太大影響, 但如果睇片睇戲時通常上下都有黑邊時,左下角就會明顯見到有漏光

希望我係臭手買中最伏個代mbp, 新個d 唔會咁

不過唔計呢樣, 的確好com用, 以前用過d 打機級notebook, 都成皮幾野, 用到第4年已經打柴, 越來越慢, 先係個mon 壞壞地 (其實應該係壞display card), 之後應該燒埋其他parts, 連機都開唔到, mbp 其實老實講唔係想轉大d 既mon 真係基本上無乜問題, 性能上同新買時無乜分別 (除左少漏光)
MAC game 通常會用咩程式去買/玩? 照舊用steam?
呢堆我steam 都買左, 一路未玩
如果mac 可以steam 玩到就正
一定反智啦,弱智
今年年尾前都要換牙好多軟件開始閹晒Intel
咁Mac 打機用咩平台?
有Mac Steam我日日用緊,其他launcher都不成氣候
多數有Mac版嘅game都會響Steam玩到,同一舊錢玩晒Win同Mac版 (甚至Steamdeck版)
但有幾隻game應該係同Apple簽咗exclusive要擺App Store,例如RE4/RE8,Death Stranding
亦有獨立game係自己賣唔需要launcher

另外如果你係用Crossover / Winsky類模擬唔係直接行,其實係可以行Win版Steam,行Win版games,不過當然多數都有問題要patch甚至玩唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞