[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

793 回覆
0 Like 0 Dislike
當然睇今年wwdc 會唔會升級iPadOS做macOS lite
如果會可能啲人誤會左20寸呢部係MacBook
個人覺得ipad foldable 有市場過Mac full touchscreen
唔同source嘅leaker都先後影容佢做Pad / MacBook,無定
應該因為只見到一部份零件響生產線出現,尤其係個panel有touch,所以難估
理論上如果Apple無咩software突破我係好淨係見到呢部野會直接將兩部iPad個UI黐埋算
不過我會FF佢地真係肯整hybrid
https://forums.macrumors.com/threads/macbook-with-foldable-display-will-actually-have-18-8-inch-screen-analyst-says.2427206/
輪到Ross Young出嚟附和
佢講實個mon攤開係18.8吋,摺埋部機就似13-14吋 (郭係講未知20定18吋)
而衣家兩個都講明跟M5 chip,同埋都用MacBook形容部機 (舊年唔係,仲有人叫部嘢做iPad)
如果佢出得好好睇睇,收VisionPro價唔出奇,因為對好多人嚟講係等於MacBook Pro + iPad Pro二合一咁用,本身買晒兩部都要俾兩皮幾三皮
我覺得Apple 都會在OS 層面上限鳩用家
好似衣部Foldable Mac 會行MacOS + 勁多限制既iPadOS 令用家用筆/touch 做野時會卡鳩住
出Foldable iPad 就會調鳩轉行iPad OS + MacOS lite 令用家想用keyboard / trackpad 做野時卡鳩住
不過我都係希望今年WWDC 就會正式出MacOS lite 俾iPad pro 可以令我哋一班用家有個概念知道Apple 想點搞
我出2萬
Apple 比部ipad + MacBook 合體我
Vision Pro 價 ,3萬應該都走唔甩
vision pro上到軌道再算
成3萬蚊點買,1萬-萬五都話應該會買
你去望吓16"衣家高標配個價啦,仲要再加多兩年通脹
佢賣貴得一個問題,就係base M5對某d workflow會唔會唔夠做
但因為都幾明顯摺機要fanless所以都無得揀
所以到時個定位會似一部好deployable嘅MBA多過MBP
Btw有冇人可以解釋下點解18.8寸摺埋係13寸
我諗佢地預計到第時ARM windows同埋台積電fab埋俾其他廠,加上堆top人俾人撬走晒,令到Apple Silicon個紅利 / 蜜月期會完
另外iPad Pro已經push到盡晒
將兩者整合form factor去搞多條線出嚟係明智
咁的話佢地係好有動機去搞好個OS / interface,唔再好似衣家macOS iPadOS各自渣流灘
原來16高標都成28,000
但係2026 用M5 衣個又係一個問題
下年年尾應該會轉M6 佢2026仲用M5…
一係M4 會好似M2 咁玩2年
你將兩隻M4 iPad Pro 13"拍埋一齊,個diagonal就係20.2"
扣番邊框,同埋摺機其他徙位地方,18.8"摺埋可以差唔多13"
其實好事今次鳩通粒X elite 其實真係逼到Apple 在M4 唔再揸流攤(雖然都唔及當年7nm 個次既提升)
粒M5可以響其他Mac度出現,壽命周期後d先出俾摺機,咁咪得
VisionPro都拖到M2尾水先出到

16" $27499嗰隻已經係閹配,高標係$31249
14"仲有隻隱藏walkin配係$33249
Apple擺得呢d SKU響門市就姐係擺明真係有唔少人walkin買走

呢度有兩個Apple已拎嘅專利
圖一右下個尺寸係非常似rumor 18.8"攤 13"摺
你見擺上面嗰隻係大概bluetooth Magic KB咁闊,姐係13" MBA個闊度
但呢個專利係兩隻獨立mon
圖二個專利就包括拎一樣今次rumor講嘅功能,個校可以做到無摺痕
總之我會預佢會盡量做到一體化就咁一塊野已經可以用
就算有配件群都唔係衣家出面堆hybrid咁甩皮甩骨
macbook有無內置嘅多國語言live caption(即時字幕)?
我只係整到英文,但係整唔到其他語言例如日文
Kuo話4q25量產
咁26年頭出貨咁仲可以用m5囉
第一代都係擺下marketing positioning
俾人試下係新機度點做番舊機野
同等dev寫apps
M5夠做既
之前見過啲patent係塊display識self healing
摺埋既時候會縮短距離
實際係點唔知
不過有一塊過既設計都好事黎
ipad 12.9 打爆都接近三萬
會唔會出手少左d
Btw quote番呢張圖
本身20寸都係寫for ipad
我估只係推前咗timeline 27>26年
26之後會轉設計?
咁今年一定要買了
係得英文
不過有個折衷,係開dictation揀你想要個語言,響個text edit new file度叫佢錄音,你speaker播出嚟佢就用mic收番去dictate
視乎你用途,佢係唔會太準但好過無

btw下代macOS傳緊AI功能應該會大加audio to text AI能力
呢張圖係韓國生產線流出嘅料整嘅
so far三個leaker
郭明祺係專Apple同埋大陸其他電話生產線
Ross Young係專display但佢近排想出位所以講多咗Apple mon相關,但成日錯期
而韓國嗰個係專攻當地panel生產,命中率好高,不過只限隻panel
換言之其實三個得郭係比較清楚個產品display以外係點
郭好似由頭到尾都話部野係foldable MacBook
另外兩個就改嚟改去

其實一路都吹緊2026,呢幅圖係前排推遲咗半年去2027,而衣家隻iPad Pro OLED其實係預2023出的
但摺機由20" 改去18.8"或者可以加快佢出街掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞