[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

904 回覆
0 Like 0 Dislike
如果WWDC真係冇mbp
等緊BTS買mbp m3係咪做傻仔
想要sd card slot
Bts 平幾舊冇話傻唔傻仔
星期二就可以睇下ios 點樣進步返
都係垃圾既話就完全冇哂upgrade 慾望 就黎可以永續M1
用緊m1 ipad, mba, 而家等緊m4 mac mini 入手玩下AI
macbook air m3 開得多safari, fandom 會唔會lag?

用緊macbook pro 19年, 8g ram, 上fandom 一陣把風扇已經嘈, 之後會有少少lag
公司比左部m3 pro 我用
隻mon 個比例實用好多
公平咩
你之前用緊咩? MacBook用咗16:10比例都好耐吓
開得多俾超級電腦你都搞唔掂
不過M3同2019 Intel比我諗個headroom高多三四倍以上,尤其16GB RAM的話
同埋你部野8GB先最致命,Intel iGPU要share VRAM唔似衣家Apple Silicon係share但佢唔需要分多鏡俾GPU
不過呢度係Mac討論,我上面意思係M4明明已經見街,但一粒都唔擺去俾Mac用係好趕客嘅狀況
Gurman雖然命中率唔係100%但佢今次話WWDC無硬件好似幾有信心
anyway我手持M3 Max MBP其實係咪應該開心住先
我之前用m1 air
哦,多咗個M額以外嗰條mon位
咁諗都可以嘅... 衣家M額機係16 : 10.4左右
等M4 mac
如無意外黎緊果轉BTS就會買m3 13 air
順便換埋隻airpods pro (張學生證等唔到下年)
勸退小隊請出招
再讀一年書
請教吓,上網見人講MacBook Air m3就算加到24 GB ram都冇用,部機唔會順咗,因為m3 唔夠快同埋無風扇,咁係咪16GB就夠?

平時都只係上網/睇片/打吓機(simcity cities skyline之類),但可能之後需要paraelle windows 行excel之類

希望部機用到好多年(屋企部imac由2014年用到而家),定應該直上MacBook Pro m3 max好啲?
溫提一下
係呢度問ram夠唔夠
又冇activity stress圖
係一件非常危險嘅事
開得多app 但好多都唔洗成日用 會唔會耗好多電?
即係咩
Rich
我乜都冇讀
唔係本地大學個身份都用到學生優惠?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞