[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

939 回覆
0 Like 0 Dislike
Thanks 巴打睇睇先!
今日先知連卡佛會賣電腦
我見iPad係跟20W頭,係咪就係最多support 20W?
Accessories 啲chargers下面會寫適合咩model
Pro 可以三十幾
新M4 iPad Pro其實受到60W
好多時蘋狗中低階中低配產品嘅跟機火牛都俾唔足部機個最大上限,尤其MBA永遠都俾唔足除非加錢
而iPad Pro就乞衣到頂配都只俾20W
其實同8GB ram一樣
大部份人都夠用,你有需求咪自己加錢
問題係佢賣得貴過人嘛
MBA 13" 袋底先俾30W但可加錢轉35W雙port同70W,512GB直程俾埋
MBA 15" 就無配俾捺35W 70W
MBP 14" 就袋底70W可加錢轉96W,滿血M3 Pro俾埋
呢度成套階梯係有sense有俾人選擇

但iPad Pro M4係你袋底至打爆到兩皮野都俾同一隻20W你
我突然間覺得 我買咗部 兩皮嘢嘅ipad Pro 好撚多餘
我2021 買左5G 128 M1 都覺得 over 左 好似9000 幾蚊
除左去旅行, 冇乜大作用.
iPadOS嚟講
兩皮嘢真係冇咩作為
除咗真係用得著個2tb ,唔是既好似拆開買多部macbook air 仲好
一萬蚊買M4 iPad Pro 13”
一萬蚊買MacBook Air/其他電腦有意義好多
iPad Pro 要成萬蚊本身已經好鳩貴
所以我勁想iPad Pro今代唔好賣
等Apple快啲醒下唔好賣咁貴

一係就真係擺個有用嘅OS落去justify個價錢
唔一定要係macOS
但一定唔係依家咁
唯有自己將個換機周期延長,我自己都係2018 pro 先會今代換機
再下一代分分鐘已經到嗰部20"摺機出場,到時唔知部野會裝macOS定iPadOS定開多個分支出嚟

我自己有幾個因素令我唔抗拒甚至鍾意用iPad Pro:
1) 我行幾步就會有部Mac響身邊,就算響街都輕易可以VPN remote返去其中一部
2) 一日用Mac用太耐會想唔好再坐正個人用desktop / laptop,隻iPad係相對deployable,尤其係痾屎
3) 無咩budget煩惱,起碼皮幾兩皮唔會愁,再唔係咪開公數

所以都幾易想像如果無呢幾個條件的話用iPad Pro會嚴重後悔
如果仲係學生或者啱啱做野,得一份budget而揀iPad Pro無Mac用的話我會事後覺得自己好撚蠢
mac os wallpaper 個shuffle continously 係唔係唔work 架
仲有趪山馬兩三星期先出bts
等得好苦
仲有起馬兩三星期先出bts
等得好苦
請問大家 收/放 macbook用開咩平台多?
Fb價好d
不過預咗要等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞