死肥妹減肥!尋戰友

1001 回覆
738 Like 162 Dislike
咁我都曾經由50減到落42嘅
純粹想表達戒口係好考意志力
正餐要填飽肚同秉持住唔買唔望唔諗
有心做就上下youtube睇下啲人餐單係咩一樣有好食又填到肚既餐 與其迫自己唔諗導致反彈 不如諗點樣搵啲好食嘅食譜去改變自己口味令自己可以堅持到

我覺得樓主可以試下整依啲餐
應該煮食新手都整到 (唔計右下碟肉
你轉你嘅白切雞又得)
加油
Day51

起身M痛到嘔咗...成身標冷汗

午餐
痛到真心冇胃口,為咗食止痛藥,迫自己食啲嘢
雪菜米粉食咗1/3
包冇食,食咗條腸仔
1/3熱奶茶走甜
好驚一陣坐巴士又嘔

去咗男神fancon
4點幾玩到11點先完
中途完全冇胃口…唔覺得肚餓
返到屋企沖完涼就訓
Day52

午餐 subway
餡:火雞胸,醬料:黑醋橄欖油

晚餐 家庭聚會
去皮白切雞6塊,pizza 兩小啖
蒸魚一小舊,炒生菜一碗,蓮藕陳皮湯淨湯一碗
加油! 你得架!
真心問點解冇菜同冇早餐?
骨架大
度inbody會準確啲
唔知你平時用乜磅

食高蛋白都要做下Cardio,等肌肉消得冇咁快
比樓主一個建議食物

蒸粟米,
唔加任何調味/牛油
一條唔夠飽就食兩條
包你瘦
所以話女人都係古鳩惑
#905條女話自己一日內食譚仔食粉麵係基本講到自己食極唔肥
點知我#921問多兩問問清楚啲即刻唔見影
所以話減肥真係好考意志力
要識分邊啲料係山埃邊啲係苦口良藥
我頭幾個留言真心幫佢,點知問佢幾句又唔應機,大佬佢日日都係得雞胸,又淨白烚雞,冇菜冇早餐,又加埋運動,點會落唔到磅,雖然好大機會冇埋肌肉,但你一個星期先落得個1磅,我飲少d女都得啦,佢已經係冇碳水,好心真係想減,就搵教練,教埋佢點食。就算磅數冇變,起碼身型睇落都冇咁肥
睇下樓主件肥閪就知
無早餐之後2餐繼續唔戒口
唔係唔想幫佢,佢日日咁影自己食咩,正常點會唔瘦?正常女人要1800卡,兩餐食埋都唔夠1000卡,一星期點樣都落到10kg啦。落唔到想幫佢,又唔覆。正常飲食加運動點會慢慢瘦
所以有偷食咪認
一星期-0.7都叫有進步
點解做cardio反而可以留低肌肉?
大把嘢無影出黎
然後同人講自己食空氣都會肥

肥閪專用技兩
Cardio消耗肌肉同脂肪
食蛋白幫助扺消肌肉消耗
我都用左半年時間,由67.7kg減到依家平均56-57kg。雖然仲未減到我既目標,又已經踏入平台期都成3個月
努力搵緊岩自己既突破方法

我唔係專業人士,減肥期間都無搵過任何專業人士幫手,完全係靠自己堅持落去。

我分享少少自己當時既心得

水份
飲水好緊要,平均一日2000ml走唔甩,上網有教點計自己一日需要幾多水,唔好諗住飲其他野可以代替水,係唔得架。
一定要戒甜野,甜野唔係淨係可樂個啲,除左齋啡,無糖茶之外,其他都一定要戒,你諗住飲奶茶唔落個糖,你有無諗過人地用咩奶沖?係未用奶精?奶粉?

我依家都有飲手調,走甜係基本,盡量唔簡珍珠奶茶呢類野,多數都係茶加愛玉/蘆薈/椰果,一個月一次兩次就夠啦。

澱粉
戒精緻澱粉,用原形澱粉代替。
盡量食少啲湯粉麵啦,因為啲湯好高膽固醇,出面啲餐廳,基本都係用萬年湯架啦,你又唔清楚人地加左幾多調味落去煮。同時間粉面又好掛湯。
沙嗲牛麵、雪菜肉絲米粉,睇落好似好健康,但個pat醬先係精華所在

真係好想食粉既,自煮蒟蒻麵,依家有隻烘乾蒟蒻麵,無個浸臭味架,你當公仔麵咁煮,湯底用麵豉、蝦頭,其實都好方便快捷。

見你前期都仲有菜,後期啲菜去晒邊?除番開,你平均一日都食唔到兩份菜,咁唔得架,你身體會缺少好多其他營養同維他命。

蛋白質
明白每個人都有自己鐘意食既野,但你長期雞蛋雞胸咁搞唔撚惦架。我唔知市面上啲即食雞胸既成份係點,但我肯撚定高鈉。加上你又唔洗操肌,食咁高蛋白質意義係邊?
試下搵其他食物代替即食雞胸,例如豆腐、蝦、豆類咁,如果要食豆,自己上網做下功課,唔係所豆=蛋白質。

一星期打拳一個鐘
唔食任何加工製品既食物,戒宵夜,戒宵夜,戒宵夜。
習慣下睇營養標籤,其實好有用架。
首先,會發現好多你以為健康既食物,其實都三高。
然後,會發現啲醬好伏,你食街外野就會慢慢習慣少醬,走醬。口味都會慢慢清淡左,到後期慢慢無乜興趣食街外野,除左約fd gathering,都係自煮多。

公司件制服由XL變左M,著衫見到自己靚左選擇又多左,個成功感係好大架,比你參考下,希望你搵岩方向,堅持努力。

08/2023

03/2024
你係我第一個見到減到肥既肥婆
不過認真既,平台期既可以用計算黎突破既,計下自己要咩,食多少少優質蛋白質,做重訓可能要加重,希望幫到你
多謝 ching欣賞。
努力緊突破平台期,依家知道TDEE,知道要計數,所以我傾向改變運動方式,改變下打拳時間或者曾加次數。因為一諗到要計住幾多份菜同肉,即刻令我少左啲動力。
做運動可以keep到肌肉,多啲肌肉,身體線條會更加正。
瘦番有冇多人溝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞