死肥妹減肥!尋戰友

1001 回覆
738 Like 162 Dislike
其實減肥係唔會完結,減到理想身型仲要維持,喺依段過程入面堅持係最重要

唔知點解你會依刻就斷定佢「唔成功」而佢其實只係啱啱開始
你見到佢減得慢,有時食得無咁好
我見到佢盡力做,仲keep住update,咁多打擊comment都無放棄嘅決心喎

90kg 到50kg唔會係一個月內做到嘅事
由唔識點衡量食物營養/份量 去到學識
由完全唔做運動 去到 開始做運動
以上全部都係過程同埋得著嚟

不過樓主真係可以考慮下食少啲藍店
減到咁上下就要諗計增加肌肉量提高基礎代謝
咁就唔會反彈了
支持
正經少少
之前被職場欺凌>>瘦都會俾人欺凌.
一齊?
Day29

今日訓晏咗…之後好忙
抽唔到時間食嘢
忙到7pm直接食晚餐

晚餐朋友聚會走唔甩
盡量揀全場最健康嘅嘢嚟食
燒菇類,烤雞肉走皮,牛肩肉,牛舌,雞腎,粟米,兩啖烏冬,沙律走醬,飲品揀zero
以上每樣食啲,就飽了

胃口比起以前真係細咗好多

戒咗澱粉質先
Day 30

早餐 趕時間冇得慢慢食 求其係7仔買

午餐 沙律latte冇加糖

晚餐
米線2餸:牛舌+釀豆腐
食完湯底煮金針菇

多謝支持同認同,你嘅說話睇到我好感動…

份工本身已經西,成日OT,人工又低
加埋成班mk仔女做同事
成日搞小圈子,勁多事非
完全感受到咩叫人言可畏
上司唔鍾意你,喺佢眼內你咩都係做錯
呢啲工+同事真係見到都快啲走
知道!依家基數太重,行快少少都好辛苦
等體重減輕啲就會開始增加運動
頭幾個月都係從飲食著手重要啲

由以前勁少運動量
而家keep住每日都會出去行
對我嚟講已經算係簡單嘅運動
Day 31

中午係中環有嘢做
去中環街市睇下有乜食

午餐:牛肉麵(麵條食一半)

晚餐:2件雞胸+ 紅米飯食一半
次次嗌少飯都係俾咁q多
早餐三文治仲要加雞胸
食完之後午晚兩餐都係full meal
呢個食量

中間蕎麥面唔算沙律啦
睇影好似個頭好瘦 係咪減咗少少 叫做有個好開始
唔好買,out of sight out of mind
捱一排就會慣

口痕食香口膠、飲茶,梳打水
佢呢個體重食呢個份量protein無咩問題
份量睇落多唔等於卡路里高
食得量多而卡路里低嘅食物先真正可以飽住減
反而米線個湯高鈉,仲煮埋金針菇去索晒啲汁,呢下係最唔好嘅位,想加纖維嘅話白烚啲菇再落黑椒之類簡單調味會較好
根本個肥婆唔會理人講乜
咁認真做乜
加油啦
你目標減到幾多

我由80減到50
又重返60
樓主

如果你真係想減肥嘅話,建議你控制食量之餘仲要做運動

如果淨係靠減食而瘦到,都會好快反彈
何況睇返你而家每日既餐單,其實都冇乜作用。

你不如俾人幫你設計啲健康餐單好過啦

我見到你每星期磅,連1kg 都輕唔到
好明顯你無乜點做運動幫手燒脂

你淨係減少吸收卡路里係冇用,
你要一路減一路做運動消耗卡路里先得

雖然我本身唔係肥底,但我都有試過過重
我之前係80kg(175cm)

之後我做運動+食少啲
一個月都輕到5kg(75kg)

依加就無乜點飲食控制,
但因為返倉務員 有體力勞動
淨係靠運動都輕到3kg啦,

我近排磅72.x kg度
如果做到,完全戒糖,戒澱粉質,唔食飯唔食麵,淨係食肉同埋菜,飢餓感就會減少好多,然後食少啲,168 ,然後每日一餐。減肥包你見效。

絕對要戒糖。任何糖都唔好掂,去酒樓食飯炒菜叫佢唔好落糖。絲打有抑鬱,唔食糖短期會唔開心,但其實長遠對病情係好嘅。
放棄未
168咗幾個禮拜
午餐正常食,不過飯減半
晚餐菜+肉,冇澱粉質
零食甜品近乎零

而家,個胃係平咗,體重輕左幾kg
不過上磅d體脂、內臟脂都係差唔多咁高
早午餐走飲品吧,latte冇糖應該都肥
早餐仲食咁多
晚餐個麵食清湯啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞