死肥妹減肥!尋戰友

1001 回覆
738 Like 162 Dislike
佢話係, 食少碟皮蛋贏撚晒架啦, 減肥關鍵黎架
樓上班女人比埋啲糖衣毒藥
詳見#833我既reply
所以女人先係最惡毒 尤其係肥婆
佢哋見同類減唔到肥/減得好辛苦就最撚高興 因為唔想人成功
人地啲cheat meal計好哂數先食 佢就搵藉口就食
其實我覺得樓主算食得好小咋喎以佢體重
我43kg 都可以晏晝食譚仔夜晚再食一碗粉面
我呢排都想減下體脂 如果我擺我食既野上黎應該比人屌死
又想導肥婆升仙, 平時返咩工, 有冇做開運動?
晏晝食譚仔夜晚再食一碗粉面係日日咁食定幾耐先食1次
唔好講d唔講d
突然又推返個post上嚟,一睇,真係少嚇親,開圖片模式睇就明,完全係兩個極端
之前

最近

樓主之前嗰種減法太over,而家好明顯已經開始有啲忍唔到,直頭變cheat week咁,然後俾大家屌一屌又變返烚菜雞胸零碳水咁玩法真係有啲危,分分鐘傷身又反彈,真係拎返個平衡好啲
同埋睇你好似好鐘意食海南雞,但個油飯真係好肥
真呀 樓主食得太少(卡路里方面),同意樓上所講食物選擇同份量都一般
不過減肥真係要循序漸進,好難要樓主一下子扭轉晒成佢生活方式

我相信樓上可能係好意,但唔係個個接收到個訊息

樓主都係啱啱起步啫,唔緊要,慢慢按自己步伐慢慢學習慢減
減肥係一個生活習慣同生活方式嘅轉變,好難一下子變,同意要搵一個可持續嘅方法

利申,由55kg減到45/44kg,用咗好多時間慢慢減,而家仲減緊,但係主要aim係減體脂
而家仍然會食自己想食嘅食物,但控制好份量其實咩都食得

成個歷程裏邊最後發現減肥真係要均衡飲食,澱粉真係好重要
唔係要節食,而係要選擇合適嘅食物,同埋適合自己嘅生活方式
理性, 持平, 中立
同我一樣, 你值得減肥成功
樓上仲有條仆街幫肥婆口話pacing問題
明明成件事一開始都錯撚左方向, 又難行
即係你想行1座山, 想攻頂, 但行撚左去第到又難行既
咁又關乜pacing事, 見住人行錯路唔點醒佢仲叫佢加油果d人先係最仆街
其實份量同卡路里真係兩回事
見到好多人係呢個post都分唔清
食原型食物係可以量多而仍然有卡路里赤字而同時令你好有飽足感
43kg要減體脂唔係話譚仔少麵就得 有可能係你食唔夠蛋白質,食唔夠油,又或者肌肉量太低,要根據你活動量同餐單先再比到建議

樓主 想講班口臭ching係好撚mean 但佢地講個方向其實唔係老點你 你要調整飲食到去一個位係見到啲油膩加工野由心而發唔想食 然後擁抱新嘅習慣先係真正成功 見你話會開始煮野食,係好開始,出街食野太高鈉避唔到
Office 無做運動
晏晝食譚仔夜晚再食粉面對我黎講好普通咋
我覺得兩餐澱粉質好正常
我一個月最少都打一次邊爐
我有時會食埋三文治做早餐 不過多數唔食
但樓主早餐多數食蛋栗米 我兩餐加埋都多過佢
啦我講事實啫我唔覺得自己口臭架啦
幾歲? office份工辛唔辛苦忙唔忙
btw點都好當你一個半個係咁, 加上證實唔到, 只可以講大部份人咁樣日日食而唔做運動又冇消耗係會肥, 一係叫肥婆試下你呢個餐單, 瘦到咪引證到咪得囉
++++++++
問左佢幾高先 一陣165up 43kg都話要減 呢啲真係唔知點幫好 聽過太多
其實食得太少真係會仲容易肥,因為身體進入飢荒模式,一旦有嘢食就會更加努力吸收+減少消耗,傾向儲備能量,呢個模式下一放鬆少少食得肥啲,就會吸收得更多更易肥
係!我試過減量 會輕但一食返原本份量又打回原形 搞到我已經放棄左減肥 可能真係唔夠蛋白質同肌肉 因為我唔鍾意食肉淨係鍾意食粉面 飯都唔好 唔知點搞好
其實43kg已經係重左 我以前係食極唔肥 依家可能新陳代謝慢左 唔可以好似以前咁食法
冇撚有錯呀 根本呢d要得到最全面既info先知到個big picture, 講得1部份d肥閪又跟住學, 跟住反而仲多左肥閪
156姐 都係瘦 但唔係理想身型 所以我話減體脂 唔係減肥
其實呢個身高再多2-3kg望落已經有肉地
你食果兩餐份量係點先
而家譚仔1碗直頭係呃秤啦, 其實真係唔多架喎
夜晚粉面個份量又幾多先? 一湯碗既一半? 成碗? 又一小碗?
你呢個身高再多5kg都唔會肥,體脂低嘅話
由於你矮矮地,就算好瘦,啲肉鬆泡泡身型都唔會好
你呢個case一定要做運動架啦,由於你鍾意碳水加聽落係鍾意好lean嘅身型,我建議係zone2跑步1hr至少4日加食夠,譚仔呢類高鈉野最好戒,另外補返多少少肉

但個人都係覺得做gym train返啲肌肉線條先最撚屈
係 我覺得身型唔靚 其實我都應該要慢慢一星期食返幾日健康野 當令身體健康啲都要 岩岩search左zone2 係咪跑步維持心率70-80%就係?可唔可以原地跑架
踩機踩單車仲好
可以 個人認為原地係難keep 踩機相對易啲mon住
或者有無咩鍾意嘅運動,其實咩運動都會活動到肌肉
你參考下做果樣運動嘅人大多數咩身型,睇下係咪自己想要嘅
訓練下自己食多少少,食多嘅過程都有難度,理想身型係要下苦功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞