死肥妹減肥!尋戰友

1001 回覆
738 Like 162 Dislike
打到咁多藉口
佢講到肥人先會黎m 關節痛又依樣果樣咁
105kg減到6xkg,分兩段

嗰陣俾而家食仲少,好清
一星期會有一餐cheatmeal
每日運動2小時
3個月減到74kg

有停半年運動,上返80kg左右再減
168 飲食,同而家差唔多
計好每日熱量,食乜都得
每日1.5~2小時運動
(1hr負重30mins~1hr跑步)

跟住做咗份濕9工,搞小圈子
我一新入職已經發現佢哋bully緊一個女同事
最終我都係受害者

只要做完運動返工,表現就差咗
俾上司話過幾次, 慢慢就減少運動
因為被bully患上暴食症
夜晚會一邊喊一邊狂食嘢,扣完喉再食
之後就情緒化地食嘢了
反彈了好多
最終份西工都quit咗
聽聞之後佢哋又再搵其他人bully
見咗心理學家好耐先好返

揾pt 95kg操到7xkg, 一星期2~3次
佢有畀埋餐單我,蛋白質超多
不過比較有啲難跟
例如朝頭早要食八隻蛋白+ 燕麥片
不過跟住佢餐單食的幾飽肚
pt都會叫我買啲即食雞胸,蝦仁等
佢話冇運動嗰日就唔好食澱粉質
跟咗佢3個幾月,血糖好返好多
之後疫情健身室冇開就慢慢冇做運動了

其後飲食上有好大嘅轉變係同咗男友住
偶爾放假先會煮一餐半餐咁
三餐都外賣下,仲要大胃口大份量
完全放棄咗自己咁暴食

經歷過兩次失敗得到一教訓就係
減肥係一世嘅事,特別我呢啲肥過嘅
健康飲食同運動都係要持續唔可以停

所以今次真係成功減到
我之後都唔會重滔覆轍
唔會畀自己機會再回復返以前嘅飲食習慣/暴食

條路仲好長
我覺得我廚藝應該要學好啲
thank you 絲打
其實之前都有落超市買咗好多唔同嘅食材
蝦仁,三文魚,魚柳等
不過成日貪方便叮即食雞胸算
而家要食多啲唔同種類嘅嘢
每日一至兩個鐘其實我諗好多人都唔得,一個所謂啱嘅飲食習慣就係你唔洗做咁多運動都唔會再反彈(當然要有適量運動)
首先你第一次減個方法同依家飲食差唔多,而心情唔好你想用食去解決 已經證明你從咁嘅飲食得唔到滿足感,過量運動令你攰而唔係帶到快樂比你,當一面對仆街嘅人同事就令你collapse

pt安排嘅量係相對地啱,減肥係真係要食咁飽,所以上面好多有經驗嘅巴絲都睇得出你係食唔夠,正常飽到頂住頂住都照減到
另外佢應該係講碳循環嘅餐單,你嘅程度減肥可以唔洗咁複雜,每日正常攝取三大營養素堅持落去就得

希望你揾到令你覺得食完係開心嘅餐單,唔係因為減肥先咁食,廚藝唔好反而幫到手,減脂餐係唔需要廚藝
樓主食嘅嘢算高蛋白?真心唔識求教
我自己呢排都想減脂食高蛋白,但係唔知點解1個月以嚟體重體脂都反而高咗,最重要係肌肉仲要少咗
Cls㗎都唔知個體脂磅係唔係玩鳩我

雖然我認我幾乎冇控制飲食(我淨係自己煮一至四午餐其他午晚餐全部外賣/出去食)但係我而家一個禮拜4~6練+每日1~2杯protein跟住結果係肌肉流失?wtf???
點都好 樓主加油 之前減到今次都減到㗎
蛋白質吸收唔哂就會變脂肪
佢一次過食蛋+雞胸會多過每次身體吸收蛋白質嘅上限
加上佢唔做運動吸收咁多蛋白質=食多左
所以話條肥閪亂鳩咁食係有原因

體脂磅無手把位=誤差會大
參考下就okay
一星期4-6練寧願食多啲野好過
你本身有冇食夠protein,加自己有冇操開?
雖然d人成日講飲食佔7成,運動3成,但連運動都唔做,佢只會減減下冇左肌肉,仲死
而家每個禮拜操4~6次搞到開始疑神疑鬼成日覺得食唔夠蛋白質
外賣餐答你唔到,但係我平日lunch通常會煎4條雞柳+飯,但係我上網都好難搵到一條煮熟雞柳幾多蛋白質

唉真係唔想去到去要買食物磅咁認真,我嘅心態都係想佛系輕鬆玩住減
你係每一個月咁度定點?有時同你一樣,見到自己個肌肉跌左,但下一個肌肉多過前一個月,所以磅依架野唔好信。所以重要係睇身型變化,每個月影相,見住自己瘦個成功感仲大啦
蛋白質吸收唔哂就會變脂肪

兩個鐘前飲完第三杯protein依家先見到呢個comment但係你叫我做運動可以,食少啲野就慘過死我寧願暫時多啲脂肪都唔要肌肉流失睇嚟我都係減脂無期
兩個月嚟見到自己嘅身形慢慢微細地變好,big 3 pr都有慢慢上,但係上嗰個閪磅就已經平台咗兩個月(體脂仲要比兩個月前高1.8%)好想抌個磅落街
每個禮拜六朝頭早去完廁所飲水前磅重,之前都有skip過兩三次
其實呢d減肥post開黎真係哂鳩氣
因為每個人嘅步伐唔一致
跟住大家都覺得自己果套係最best
佢做到=你要做到
事實就係每個人生活節奏唔同

如果真係要討論
係樓主應該講你想咩時候減到咩磅數
大家再持平去review樓主個plan得唔得
咁先係傾

一陣有個行出黎話每個月斷食一星期
果個話行生酮 呢個話一日做4個鐘運動必瘦
講條撚咩

小麻減肥咪又係跳下just dance食少d野
都無人屌佢減肥唔做workout 食唔夠 protein
減肥嘅路從來無 buddy 得自己會支持自己
利申每半年 7日斷食派
全世界都屌我on9。話咩唔食4日已經入醫院
事實我就keep到1日6練
每次斷完都覺得自己個人代謝快左 痾屎都順d
Day50

今日嚟m痛到pk, 要食止痛藥
keep住痛到想嘔

有冇絲打都有子宮肌腺瘤?
次次嚟m都係折磨

午餐 手指蕃薯+蛋白3隻,全蛋1隻

晚餐 痛到冇胃口,都要迫自己食啲嘢
每日一個鐘HIIT 好癲
最重要係身型相睇有冇變化,我skip左成幾個月都冇磅,因為自己平時生活習慣,可以令磅數不一
真心問,點解冇早餐,又冇菜?
42kg仲要減
唔係想減
係想戒甜,因為我成日唔食正餐,淨係想食零食
但我知對身體唔好
唔可以諗遲啲先做 否則只會拖到老
只有今天努力的人才會有明天
唔影埋你平時啲零食出黎?
自己都成日失敗 最無說服力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞