死肥妹減肥!尋戰友

1001 回覆
738 Like 162 Dislike
清湯我會頂唔住
有味最唔肥就酸辣
牛肉雞肉就最唔肥嘅肉
最好加個生菜做小食
keep 到依個食量
搭少少運動 應該會減得幾快
一次半次就冇野
健狗通常譚仔蛋白質都係簡雞肉牛肉豬潤
咁我下次試下揀其他
但譚仔都唔可以食咁多 我計過係勁多鈉㗎
食完譚仔搞到我啲鈉超曬標
丸類其實超肥幾粒就等於一碗飯,魚丸好少少,但都係飽腹感低,一啖就冇咗,超唔抵食

我而家會寧願揀其他餸,除非個隻丸有好味到我願意用一碗飯嚟換,但譚仔嗰啲就算鳩數啦,我留返個quota食其他嘢仲好
應該冇咁誇張喎
四海魚蛋100克先66卡路里 1.6克總脂肪
係就係唔知佢用乜嘢魚蛋囉
熱量赤字 = 減肥
四海我上網查白魚蛋100g係114卡不過我當初查係睇下面呢張圖,所以話魚蛋好啲,但其他啲墨丸貢丸真係熱量陷阱

另一個可能係我個人原因,我食嘢超快,唔覺唔覺就食咗好多粒,所以會寧願留quota食其他嘢
樓主 睇你啲餐單係會食唔飽 卡路里又分分鐘爆左都唔知

初步用你95kg 170cm 唔做運動去計 你減肥可以每日食1572kcal 已經最盡 太激進你keep唔到
蛋白質118g 脂肪61g 碳水137g

當你一日食三餐 (起碼loop 6日先一餐cheat meal)
早 即食雞胸100g 烚蛋兩隻, 食埋黃, 蕃薯約100-150g
午 煎牛板鍵/煎雞扒去皮/煎三文魚200g + 飯一碗約200g + 少量油炒菜(綠色菜, 菇菌)
晚 同晏晝一樣就可以

有時外面食左野 晚餐換番啲清淡少少嘅肉如蒸魚、烚蝦、雞胸等

煮食用具就用易潔鑊可以用少啲油

進食次序 菜+肉 慢慢食起碼食左10分鐘先再開始食碳水

飯可以換成薯仔/南瓜之類更健康,但唔好怕食白飯,其實飯個飽足感係高同卡路里唔高,另外可以講下你鍾意食咩?可以睇下有咩cheat得黎又唔太過分,cheat meal都最好唔好食炸野

理論上以上餐單係唔會肚餓,減得慢但唔反彈
唔好靠估,頭一個禮拜用foodscale秤一秤啲野食,睇下100g 200g個量係幾多,有個概念係度先

暫時運動 10-15分鐘散步 一日分多次進行

訓覺 非常重要,6-8小時充足睡眠係幫到你代謝

利申 過來人,真心希望幫到你,要記住維持到一世習慣先係work,減肥切忌心急
印度先得
有得食都屙突
肥婆個腸胃抵抗力好高架
頂多屙兩日就適應
肥婆有嘢食個胃就會調節啦
70kg都女神?
好詳細,感激!我會盡力跟住做~
佢應該好高下?
Day16

早餐:蕉一隻

午餐:菠菜苗+少油煎豬扒

晚餐:豉油雞去皮8件+青瓜一條
Day17

今日開始聽教食返均衡啲
要監察下食返澱粉,血糖有冇變化

運動:公園急步行30分鐘

早餐

午餐:pickabowl 生椰菜花粒+糙米飯底(走醬)

晚餐:大快活沙薑雞走皮+少飯
*男友唔記得幫我嗌碟菜,食完返上樓食蕃茄仔

祝福你
除非做明星要快速減肥,否則都唔好做呢d又悶又辛苦既野
想知lunch食overnight oat有冇用
係味成功減完了?
食下烚蛋,一日3-5隻做早餐都冇大問題
多啲蛋白質就對醣冇乜意欲
成功放棄左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞