死肥妹減肥!尋戰友

1001 回覆
738 Like 162 Dislike
肥婆食嘢唔洗你教!
認真問,如果戒口完全唔食cheat meal唔係會心理上更加難以堅持落去搞到yoyo咩?
其實唔係唔得,但佢啱啱先開始減肥,最初梗係要有決心啲,再加上要習慣揀好嘅Alternative,慢慢平台先開始cheat meal, refeed等等。佢最初食少咗,食咩都減得快㗎喇 日日雞咁單調(講緊營養素) , 要搵吓海鮮食等等。初初點都要習慣下有意識地識揀食物,同食物建立關係,但係佢實話我屌鳩佢 本來好言相勸俾人話我引戰,呢條肥婆真係笑死人。上網有好多資訊,你一定要加油
一個月都未KEEP到就話要調劑食餐好
十個肥人有九個都係因為話獎勵下自己之後反彈仲肥左
你個心態有cheat meal已經係好on9
你正正常常多菜多lean meat你已經飽到仆街
之後你戒最肥又唔飽肚個啲零食 雪糕 糖 朱古力
我真係唔知有咩可能係減唔到 仲要係唔會餓
肥最大問題係習慣咗食個啲野
所以減肥唔應該叫戒口 係要改口
人要行吓冤枉路先識精,其實同做gym一樣麵係由冇到有嘅過程嚟。只可以話一嚟就sharp cut餐餐一樣,除非係玩比賽,唔係就算幾大決心嘅人都會好快收皮,甚至更差

唔好高估自己嘅意志力,鼓勵一回事,但真話要聽
係肯聽人講一早成功左啦
亂戒口無planning短期落到磅都無用
睇死條肥閪去完水腫平檯期就會放棄
呢餐食多餐下餐食少啲
其實每餐都會累積
加油
坊間都係講肌肉多左,代謝率都會提高,所以好多人都會選擇用做運動做重量訓練去幫手減肥。日常生活入手既話,可能你平時冇野做會攤係梳化上面碌電話,之後變左做家務或者出街散步,咁代謝率應該都會有提高聽講冬天身體會為左維持體溫而發熱,都會提高個代謝率,咁沖凍水涼都可能可以
係咪有grp, 直接擺個tg link 係度啦
Thx
嗱cheat meal唔係唔得,但你拎健身教練嚟比就有啲唔適合,佢哋有健身呀嘛,你拎嚟比建議你睇睇呢條片
https://www.youtube.com/watch?v=VegUgg7NI8c&ab_channel=%E8%8C%83%E8%80%81%E5%B8%88%E7%A1%AC%E6%A0%B8%E5%87%8F%E8%84%82
一開始都未減到幾多就已經放自己cheat meal都幾易中伏,好易有補償心態,可以考慮一下set階段,例如減到7-80KG或者開始做gym先俾自己一個月2次cheat meals,落到60KG就可以一星期一餐之類,將cheat meal頻率當係達到某階段目標嘅獎勵而唔係任得自己突然有個念頭「減咗咁多日,食一餐半餐冇所謂啫」然後就放自己食,睇返你day10偷食一堆零食蝦條,day 12食家庭聚餐,仲有極肥嘅豬頸肉,day 15就偶爾有個芝士包健身教練都唔會cheat 得咁密

畢竟你好似未有咩大運動量,咁樣幾次落去就填返晒前面幾日嘅熱量缺口,因為你減少熱量攝取同時都會降啲代謝,維持同樣飲食嘅情況下個缺口越嚟越細,你再塞個包落去,就一嘢抵晒,分分鐘突返頂多只會令你唔肥落去,而唔係瘦

利申:都係減肥中,尚未成功,鳩噏下
多謝建議同分享~
加油吧
平台期係最辛苦
我冬天都食肥左自己
又要減返
好言相勸件肥閪係無用
Tdee咁低學乜人cheat meal
1. 計好TDEE, 每餐計好macro同calorie, 蛋白質(g)起碼 = 自己體重(kg) x 1.5
2. 做30-60分鐘運動, 自己有興趣嘅, 要sustainable
3. 每日行夠10,000步, 確保有active lifestyle
4. 咪撚成日磅重, 2星期磅一次算

持之以恆, 欲速則不達
加油

好想每日睇你post
同埋除咗食物選擇同比例之外,我覺得廚藝都可以提升一下IG上有幾多減脂食譜分享,有啲幾好食又賣相吸引嘅唔好下下都原嚿雞胸白烚,見你成對白波鞋咁放喺碟到真係好唔開胃

可以試下蝦仁炒蛋(要少油)、手撕鹽水雞,雞胸撕做一條條,配青瓜片、菇、木耳、蒜,加少少鹽醋麻油胡椒粉撈一撈,唔夠可以配蒟蒻麵,又或者娃娃菜、洋蔥、西蘭花同菇+雞胸肉切片加少少鰹魚醬油或者鰹魚粉,整做蔬菜燉雞,其實都係你嗰堆材料再組合,但已經好有出街食嘅feel

不過真係要自己煮,唔好交俾長輩煮,佢哋落油落調味都太重手,炒條菜都落好多油
你講得岩丫
我減左三星期都冇食零食奶茶個啲
但有時家庭聚餐好難避
你一話唔去 有啲屋企人會發癲
我之前都去左飲茶
全部都咁油 我諗左好耐食乜好
只好避開晒炸野 食多啲飯
不過我係一星期六日重訓 其中4日加cardio
然後都冇乜特別介口 盡量食夠bmr
雞翼間中都有食
如果食得咁clean 好易堅持唔住
但下午肚餓唔食零食 改食蛋/沙律菜/蕉
唔知係咪心理作用 條褲好似鬆左
大家一齊繼續努力
可以用藍梅 士多啤梨 堅果代零食
你一話唔去 有啲屋企人會發癲

幾歲 家人控制狂 出唔到夜街 佢就係絕對個d
我丫媽反而唔鐘意出街食 都食得健康
但老爺奶奶個啲點拒絕
我唔想因爲咁同佢地關係差
只好次次食完都努力啲做運動

不過出去食乜其實可以選擇嘅
揀啲冇咁肥又飽肚嘅黎食

btw出面所有麵包睇落細細個
但係又肥又唔飽
有次我想買嚟食
但見到個營養標籤就即刻放返低
都係睇你對減肥嘅執着係點
M記 板雞走醬 粟米杯 齋啡
Mos burger 元氣/雞漢堡 沙律 齋啡
譚仔酸辣雞肉牛肉 走腐皮

齋啡可以降低食慾
我食譚仔係食清湯金菇魚蛋
但魚蛋係咪冇咁好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞