死肥妹減肥!尋戰友

1001 回覆
738 Like 162 Dislike
世衛已經取消左總膽固醇上限呢樣野,因爲多膽固醇其實冇乜問題,膽固醇本身有佢功能,太低都唔健康。好膽固醇唔怕食多d,係壞膽固醇要少姐,而蛋係好膽固醇。
蛋會膽固醇超標係基於當初1913年用兔仔做實驗既結果,因爲兔仔係草食性動物,所以代謝唔到,但係人類可以代謝。
鷄蛋入面大部分好既營養都來自蛋黃,掉左佢好浪費,要健康一定食埋蛋黃。你唔吸收呢d營養等到身體缺時,咪又係要專登買黎補充。
https://www.edh.tw/article/17668

呢方面好易search到,自己搵下,上面條link我是但搵的。
我記得依加好似又話雞蛋黃一日食幾多都唔怕
食多蛋黃問題係驚脂肪會超
唔爆數嘅食多幾粒都冇野
好脂肪黎既,對於健康黎講係可以食。
一隻蛋有5g脂肪,脂肪其實都可以幫助延長飽肚感,變相減低d食欲,減肥的話就自己衡量適唔適合。
減肥更加應該食作為好脂肪來源,三個黃先15g脂肪,而脂肪係幫助到代謝,控制好總攝入量就ok
大部分蛋白質同營養都係蛋黃到
早餐咁多蛋其餘兩樣嘢都係廢,改牛油果半個同食啲蕃茄仔夾wraps/sourdough仲好,起碼夠飽唔會再食其他嘢
樓主有冇聽過211 減肥法
2 份蔬菜 1 份肉 1 份澱粉質

台灣某醫師介紹 (YouTube 都有)

利申 食肉獸 應該唔會+ 無機會 食到咁多菜
同埋 屋企炒啲菜勁重口味
樓主你好
我都減緊肥
減咗一個月 仲係進行中
想減大約6kg 體脂-5%
不過除咗第一二星期減得明顯之外
之後一直都冇咩點跌
好灰心
Day23

早餐:蛋白6+2黃+原粒燕麥一碗+炒翠玉瓜

午餐:烚芥蘭苗 (冇乜胃口)

晚餐:豬扒三小塊+炒瓜
體重唔代表一切
堅持健康飲食+運動
體脂有跌就得

同埋唔好成日磅…你會好灰心
一至兩星期磅一次好啦
加油!
有呃,嗰個係台灣好出名嘅減重醫生
好彩我鍾意食菜,都可以試下

不過食咁多菜,一定要飲多啲水
如果唔係好容易便秘
頭幾日跌嘅通常係水重量
減脂係好慢
我頂唔順下下咁肚餓 試下keto算撚數
咁多蛋
加油
就咁觀塘都可以跑 海濱長廊
由你把口講體重唔係一切真係0說服力
早餐食撚左6隻蛋, 兩個杯, 一碗麥皮 以為LBJ訓練餐單
唔明點解早餐要食咁多
係咪正常早餐係要豐富D?
其實肚餓就唔太肚餓
係心癮 因為食得清 反而好想食垃圾
我已經一星期6日Pilates+Yoga
其中一日跟pt
再加6日帶氧45-60mins

又計住卡路里同蛋白質 朝早先食炭水
成個月都冇咩成果 真心灰
琴晚已經唔開心到喊咗出黎
好想食KFC
你如果係岩岩開始運動
肌肉會多左 果度會加左d重量
個人體態望落有冇好到先係重點
KFC你食一餐基本上就等於白做幾日帶氧
搣皮+食粟米囉咁都少一半卡路里
香港叫減肥
減重係其他國家字眼

你會唔會同人講 我減重啊
肥婆睇少啲 小紅書啦
好明顯係食唔夠
你應該係bmi正常範圍內減緊 食唔夠碳水又咁高運動量係有排平台期
早午晚都加一碗碳水飽到唔想再食 零食全cut加訓夠
堅持2個月會衝破到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞