死肥妹減肥!尋戰友

1001 回覆
738 Like 162 Dislike
其實連登正常人真係比較少
你有D card嘅話
去嗰邊正面氛圍會好啲
呢度好多口賤嘅網民

唔好理啲人嘅閒言閒語
Day6

早餐:7仔熱無糖latte+無鹽腰果6粒

午餐:粟米1/3碗+雞胸一件

晚餐:希靈魚刺身+螺刺身+烚西蘭花2碟
唔係學生妹所以用唔到Dcard
Latte杯奶有無轉skimmed milk
Lunch 食咁少點夠飽
全日食啲嘢都唔飽肚
早餐係要食
唔知你每餐每樣食物嘅份量,就咁睇食物嘅選擇ok,但最重要係要計bmr 同tdee
要有卡路里赤字,每日攝取高於自己bmr同低過tdee 300-500卡路里

另外,就咁睇碳水好似唔夠?
運動都需要補充碳水的

而一條蕉已等於2份生果了
豆腐係炸 勁肥喎
同豆腐本身脂肪唔係特別低
食下碳水,碳水唔肥㗎

另外納豆卡路里唔低,果仁係脂肪嚟
你個世界一係食得勁清一係食得勁重調味料?
唔怪得減極都衰
咪就係你呢啲人先攪到咁多肥閪
驟眼睇個飲食係無乜計劃可言
要run得耐搞清楚自己想要咩目標 邊個飲食方法比較適合自己
唔係講緊個方法夠清夠極端就得 適合自己好重要
食落唔會有好強烈既不足 唔會覺得好難頂 要有一定既飽足感同埋唔厭惡先會持續得耐
見你又話血糖高 但又會有零食環節去餐同餐中間又推一推個血糖
概念上又只係好似用清到仆街來平衡間中鳩食咁
得罪講句你咁食法頂唔過一個月
明白。我無特別話行咩減肥方法,但想知生果其實係咪要少食?
每日要食2份生果,ig營養師page好多有講點叫2份生果
但呢份餐單已經多過2份了,所以食1條蕉夠了
或者半條加其他生果
但係碳水睇落真係唔夠

所以你做運動目的係keep muscule就更需要有足夠碳水
另外,如果想build muscles 運動唔使日日做,肌肉係喺休息嘅時候生長

另外,大便/瞓覺/飲水/食物/運動全部都好重要
要食d原片麥皮
烏冬 番薯之類
加油
coffe可以自己沖
豆奶代替奶 走糖
肥底留喺香港肥一世,去非洲一個月包瘦。
做人做豬自己揀
介左零食先okay?
其實唔洗係咁話樓主
依幾日就咁睇已經好過依位巴打好多

有個肥佬肥到病咗
https://lih.kg/2844509
我有跟PT,一個星期跟佢做兩日weight。我有friend都叫我有時要休息吓,但PT叫我每日都要做Cardio,好混亂呀
Day 7

早餐 skip

午餐:雲吞麵+灼芥蘭

晚餐:蒜蓉大蝦7隻+炒通菜

樓上有位巴打講得啱

我既然有血糖問題…
就唔應該再成日食多餐影響血糖值
所以之後決定正常三餐外,唔食嘢
其實睇吓你嘅目標,同埋自己身體頂唔頂得順
你咁講得即係你自己都覺得太多?

如果你追求個體重要短時間內落好多,咪可以日日做囉
利申:我覺得你嘅身體會話俾你知o唔ok
Day 7
首週 -3.1kg

減咗一個星期,嚟每週總結
由3月頭去醫院空腹量體重
起始體重97.8kg

多謝呢一星期咁多位巴打絲打嘅支持同建議
雖然離目標仲係好遠…仲有好長嘅路要行
我會堅持落去~
大家都要一齊加油!
Day 7

早餐

午餐

晚餐
sorry 係Day 8 打錯咗
Ching 你講得好 對唔字大火雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞