死肥妹減肥!尋戰友

1001 回覆
738 Like 162 Dislike
蛋白質唔一定要食肉嘅,食豆都得,食啱豆蛋白質分分鐘多過食肉,仲有豆腐、藜麥、蛋嗰啲而且豆飽足感真係好強

粉面定食飯只要控制返正常份量應該唔太影響,做過人體實驗,一年內主食改晒粉麵,再食返飯,全程大概一年半,基本體重冇點變
網上咁多資源教人減肥增肌 肯做少少research 做得啱哂有幾難 難在唔好成日諗點偷雞cheat meal 就算食都要計好哂數先食啦 唔諗住犧牲時間精力成日嘴饞 你都係keep住肥對你嚟講會開心啲
真係瘦成個doub
肥是原罪
仲要瀨谷m要等等先, 咁樣計落每個月可以cheat半個月
絲打168cm高
2021年5月 69kg
開始每晚跑30分鐘5km
戒零食 戒糖份 雞肉走皮,夜晚過咗8點唔食野
2021年9月57kg
2022年2月54kg
減肥冇難度
你好勁
食得咁清
我減都係少啲出街食 少油少糖
戒甜品
食少好多零食(以前成日食繽紛樂同爆谷,依加間中會食少少栗子,紫菜同餅,好難完全戒晒
仲有計住卡路里同埋食左幾多脂肪
一星期5-6日45min運動( 重訓+帶氧)
2個月減左2吋腰圍

我覺得樓主係需要計下數,少啲出街食同做運動
美極支援!
但係連登d撚樣不停拎我以前張相唱我係豬閪呢。。。
我已經減咗肥!!
唔撚係以前咁囉
又唔係要健美
點解唔可以有cheat meal
其實好簡單
只要有calories deficit體重就會跌
如果條trend係一路都落嘅話係冇問題

只不過如果體重去到某啲位卡住/反升
就要諗下會唔會cheat得太多
又或者cheat完分兩日做返足2倍kcal嘅運動量囉
Day48

午餐

晚餐
食尋日拜完神嘅蒸雞
(去皮)食一隻脾+一邊雞胸
Day49

午餐
蒸黃花魚一條+蘋果一個

晚餐
炒莧菜+豉油雞半隻(去皮走雞翼)
你係hater!
其實係 減肥減得咁唔開心不如算啦
因為冇可能成世都咁唔開心 加上講到冇人信
其實都啱 又有仔又剩
問下自己究竟為咗d咩
香港地十隻肥婆九隻都係鳩減/得把口打回原形
因為誘因太少 肥撚到隻豬咁都有狗公狗衝
我幾時有話減得唔開心?
上個月一樣照去食放題+牛角buffet
每星期都有家庭聚會
我一樣減到

我係要減40kg嘅人
我又冇迫自己一定要減得好快先叫岩

我個人需要係長期慢慢減
上面有話,食得唔夠瘦唔夠clean
行錯路

生活就係要按不同嘅情況去調整㗎啦
我冇話我要好快攻頂

每個人減都有自己方式
減肥融入生活就係當去到咩環境
你都可以享受每一刻,而仲減得到

-0.6kg,-0.7kg又點?
只要我持續咁減落去
一樣做到咪得囉

仲有,我指嘅hater係另一個
嗰啲人我理都唔理

我認呢兩個月外食係多咗
選擇係可以再健康啲
而家屋企啲事都settle咗可以自己煮多啲

我本來就鍾意食蛋同雞肉
所以出現率好高
我冇逼自己食唔鍾意食啲嘢
亦都冇刻意去減唔食早餐
呢排真係作息問題嘅令到我晏起身
我係認為你個方法個錯 唔持久 而唔係慢
就係咁簡單 咁當然啦你真心覺得享受就得啦
你唔係同我交代 你係同自己交代
最終成唔成功同keep唔keep到落去都係自己負責
樓主可唔可以描述下你19年減到6xkg同1年後搵pt操減到7xkg嘅飲食同今次你飲食嘅分別

當時你減到目標磅數之後飲食有咩轉變?

真係要坦誠面對先會搵到失敗原因,如果你今次減到目標磅數,突然又轉返個飲食習慣,yoyo effect係好傷身
我發現樓主餐單份量都幾細 我around 160/50kg 但係你既餐單可能我跟都會肚餓而且單調 通常都係飯同雞胸。仲有個alert 位係你好似成日食有湯汁既野,嗰啲通常多油多脂肪 我唔會成日食。

如果你之後自己煮,澱粉可以揀d低熱量有營養又飽肚,例如薯仔南瓜芋頭代替飯,熱量少過飯好多(冇汁冇調味既情況)。煮亦都好簡單,切好放電飯煲蒸半粒鐘乜都熟。

肉方面都係雞牛魚蝦等等,隨個人喜好調味,個人鐘意食煎魚,salt pepper olive oil 一pan 搞掂 , 不過魚冇雞咁多protein. 菜隨意,份量足少油,我見樓主都鐘意食菜。

其次就係豆,如果你覺得唔夠protein都可以加啲豆落餐單,如豆腐鷹嘴豆毛豆。注意豆漿隨時多糖多熱量。飲就飲水算啦。

我本身都享受煮野食,唔鐘意迫自己食無聊野,所以meal prep俾我感覺幾好,亦都健康慳錢,希望你都會樂在其中。幫樓主打氣
你由初頭好正面話人地鬧你更有動力減變到宜家發哂晦氣反擊, 都幾顯得你唔太開心
根本自己頂唔住都自爆
食雞唔食皮點解唔揀白切雞要揀豉油雞
其實-0.6 -0.7係接近無效果
不過條肥閪自我感覺良好就得
佢成功我點笑
所以你18年到依家都做唔到 你太多藉口 又嚟m 又話關節痛 又話屋企人食飯朋友唔食依樣嗰樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞