有冇跑步撚入嚟吹下水 (21)

1001 回覆
22 Like 2 Dislike
因為想出街跑步兩用嘅
asics meta speed 同nike vaporfly都好靚
搵日試上腳先
收到
magic speed好似仲靚 又平啲
通常用最大心率計 zone2/ MAF180
前者再easy d,優勢係回復快啲可以 一星期跑密d 4-5日 總跑量高d,
後者強度高少少,如果一星期淨係跑3日可以行maf180
不過通常一開始都係唔知自己最大心率,用220-年齡果條好唔準,通常實際都高過呢個數字唔少,所以跟maf180 有好處,唔會因為唔知最大心率而不知不覺降低左強度
慢極都係6:40以下
有次以為自己easy run緊,望返原來跑緊 5:40
後尾索性由目標7km跑晒10km
跑慢反而會好唔慣,會不自覺咁快返
我無特別壓心跳率,因為我都係偏跳得快的
控制唔到,但我諗可以keep住成個鐘果個心跳率應該都問題唔大
我諗同其他人最大分別係
我以前跑跑下要用口呼吸,大大淡咁索氣,好大聲(但我覺得效率極差)
後尾變左全程用鼻吸唔,用口,除非真係好唔夠氣
係可以夠我跑45min以上5:xx pacing
當然而家天氣涼左有好大影響
之前3x度 我做熱身d汗已經一滴滴流落黎
而家可以跑完都剩係件衫濕一半
用鼻呼吸唔用口 個鼻唔會好乾咩
依家用緊maf180做max 再減10做min

同zone 3 range差唔多

噉應該用maf 180 有效啲
我唔會,可能因人而異
我反而覺得用口吸果d氣唔夠鼻吸得多
剩係用鼻吸氣,成個節奏流程都把握得好好
用口反而搞到個速度時快時慢
我最大既阻力都係有單邊腳持續咁足底筋膜炎
跑半年痛半年,有次衝刺跑幾百米,跑完隻腳痛到行唔到路
自此唔敢再急跑住,所以都係慢跑

同埋跑左半年,個小腹都係間唔中會痛,應該係橫隔膜抽筋?
有痛過既人就知其實依樣野幾仆街
痛起上黎係完全跑唔到咁濟
係啊 所以我係用鼻吸口呼
橫膈膜問題試下呼吸深啲 慢啲 應該好好多 就算幾喘都要慢一陣
定係巴打其實有長短腳
唔太建議兩用 始終碳版鞋壽命好有限
而且着嚟行路都唔會好舒服
因為實在太彈 行路發揮唔到對鞋嘅功用
反而會變咗唔好着
成日甩鞋帶
搞到跑跑下斷咗道氣
前面啲Po都有提過呼吸練習嘅重要性
特別係跑緊會腹痛嘅朋友
可以參考下呢條片
https://youtu.be/aU86wIpmgz0

呼吸練習唔使用力又唔使好多時間
不妨試下
自從練咗,就好少衝圈衝到橫膈膜痛喇
跑完8K
成功一星期跑40K
勁,持之以恆
多謝總理巴
講開garmin最大攝氧量呢,想問佢果個5k/10k/半馬/全馬預估時間,係真係跑得到呀,定係都係勿認真
佢預估個時間仲慢過我PB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞