有冇跑步撚入嚟吹下水 (21)

1001 回覆
22 Like 2 Dislike
咁你有無壓
直情係行喎

唔好介意我問,師兄係唔係超重?
我懷疑我心肺咁弱都係因為自己超重
荃灣落深井上落斜都幾甘,如果初初跑既話,
不過係一個好既訓練,可以練埋斜路
總理係咪要改名了
岩岩有個毒毒跟住我跑左3個圈,仲向度陰陰嘴笑
下次要轉地方跑步了
唔準扮女人
新手想請問點先知自己對跑鞋岩唔岩?
睇完youtube preview買左wave rider26
試個陣覺得甩甩地 但如果再細半碼左右兩邊會夾著 自己又有大細腳 唔敢買太細
著完跑左幾日之後開始小腿外側痛 尋日大約跑3km就開始 都忍著痛跑埋
(google過係脛前肌個位)
係自己姿勢唔岩定係跑鞋問題先會導致咁樣? 我成日形著自己係用小腿發力....唔知點改善好去用patpat
多謝各位
試下著厚襪
同埋鞋帶綁緊少少睇有無改善
肌肉痛有好多原因,你係咪岩岩開始跑?
初跑如果覺得痛最好停一停
跑步要慢慢黎,好似慢慢起地基咁
速度,身體負荷極限個個都唔同
痛係一個警號黎

跑鞋果到就比唔到建議
所有小腿痛我會歸類為跑姿問題,你可以搵人幫你拍片睇下關唔關跑姿事。
另外跑鞋都建議買比平時行街鞋大0.5碼,覺得鬆既話可以用runner’s knot綁法去解決。

最後如果覺得痛就跑一休一,可能係因為未習慣運動,肌肉需要休息而俾你既訊號。開始跑就慢慢跑,唔洗死衝爛衝既,最好就用時間去計,唔好計里數,跑跑下跑耐左就可能就唔會再有痛症。
即係步伐跨細D,換腳頻密D
因為跑步係有一個moment會雙腳凌空
腳由空中到落地依個過程,係造成受傷的主要原因
步頻提高,即係將呢個凌空過程減少左,從而減低左受傷機會
覺得攰係正常,因為實際上步頻提高左即係跑快左

唔知講得岩唔岩,等專家補充
小腿,腳踝酸痛係新手煲見問題,可能係本身肌肉太弱,因為就算點放鬆都會用到啲,試下控低心率去跑幾次睇下個情況有無改善
10K sub 45, 對我嚟講,有啲遙遠,
唔係唔夠氣,而係怕隻腳頂唔住,
近呢幾次跑完10K,
左膝後面都有啲酸軟、酸痛。
凌空時間愈長-》觸地時間愈長-〉因為慣性運動同地面摩擦力,剎車力愈大-》負責食剎車力既係關節-〉勞損增加
低步頻當係三角型車胎
高步頻當係圓形車胎
想請問下師兄們
第一次買跑步用既袋

上網睇有d好薄好貼既彈力腰袋有冇師兄用緊有咩好壞呢
或者有冇更好既選擇

只會裝電話 紙巾同鎖匙
唔該各位
跑步褲,如t8,迪記149(翻版t8)
近呢三個月,唔落雨,我每晚都會跑,
頭一個半月,跑5K,之後就以跑6K為主,
係呢排間唔中先試下跑10K,跑左5-6次。
呢三個月跑量約:
8月份100K,9月份170K,10月到而家150K。
每晚都跑
9月跑得最勁
唔係max 機嘅話,迪記99蚊都夠做,後袋放電話,有左右同匙袋
無陰陰嘴笑
低心率真係有用
控到低心率跑
自然可以跑得更加快

但我做唔到
唯有努力跑多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞