有冇跑步撚入嚟吹下水 (21)

1001 回覆
22 Like 2 Dislike
點解唔建議
上個星期四訓練完抖左成個星期

反思過總共經驗左3次高強度訓練,前面兩個星期都可以大概全休兩日就搞掂,今次應該就係前面長距離4km+2km 捱得太多zone5,如果乖乖地唔追阿姨速度,淨係interval果時上zone 5應該就可以照舊抖兩日搞掂而家嬴左阿姨輸左呢幾日跑步既次數。

所以而家根據呢次經驗調整策略,唔係interval都唔上zone5,interval訓練都限zone5加埋係15分鐘以內先。今日既訓練就hea返少少跟呢個策略試試水溫先,唔同阿姨比較

不過上星期果次高強度訓練都有得著,我諗因為強度好夠,對肌肉刺激好大,我大腿照鏡又粗左(絕無誇大),量體重而家升到上51.8kg,雖然無跑幾日同埋食左肌酸增加水份,但我認為肌肉量增加都唔少。不過如果以相同進步比較,比我揀我會鍾意多次既easy run 好過一次高強度,因為我好享受每次跑步既時候都可以拋開所有煩惱,放鬆心情,跑少幾次就周身唔舒服悶悶不樂

以上就係我對自己目前現階段高強度訓練既調整(調低強度)今日開始執行,繼續努力挑戰10k sub60
如果你地去開日本,可以考慮下去outlet
D 跑鞋真係平到笑
執左一對Asics + 一件衫兌返港紙都係270 左右
為左貓圖

加油啊
我自己覺得ultra boost都係for行街好啲 跑步黎講有其他更好選擇 當然如果你只係間唔中跑下 唔會跑長距離 (>10km) 唔會跑速度既話 都可以著嘅 真係鍾意adidas嘅話可以睇下adizero系列
係好很快...
咁低心率都咁快.
呢位師兄好勁 我有排都未跟到
如果要緩震型,可以試下saucony triumph

利申:我係身重新手,試過hoka Clifton 同saucony, 鐘意saucony 多d, 透氣d同唔會太淋
其實佢條數較難度...
恆益個補給位好重要
夜晚入就西灣/咸田灣/嶂上俥D補位無晒.
朝早8點入又驚去到恆益收工.

不過我會讚成佢8:00AM起步, 趕唔切就當自己未到位徹退囉, 下次來過.
係....只係驚佢太心雄.
做速度就要減距離, 佢就相反去加, 有點太進取.
而佢狀況真係極好, 仲係著對好殘O既鞋.
我應該識你
你誰啊?

Ching 咁勁,有冇課表可以分享
我屋企都有貓,貼貓圖變自爆 不了
要轉去貓post貼
諗住做咩時間邊度跑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞