有冇跑步撚入嚟吹下水 (21)

1001 回覆
22 Like 2 Dislike
各位跑友好,小弟有傷患問題想請教下大家,下面示意圖係小弟既傷患處,雙腳都有呢個傷

呢個位已經煩咗我好耐之前一直跑步既頻率都係隔日咁跑,傷咗之後,有試過抖成個月,抖完初頭跑係冇事,但跑多幾次又會痛返,感覺呢個傷位一跑就會累積痛楚,唔會痊癒咁

我而家每次跑既距離都唔算多,只係5-10K,所以想問下有經驗既各位知唔知呢個傷既詳細原因同痊癒方法

好想日日跑,好腳痕
Ching邊到跑
跑咗三個月有個禮拜忙咗啲跑少咗

結果一跑返發覺啲進步冇晒之餘小腿痛到仆街
停跑 每日都用網球碌個位置 同埋跑姿方面要試下對腳微微屈咁落地 唔好伸直曬
著咩鞋? shin splint一係跑姿問題一係鞋無哂緩震
Novablast 2,而家對鞋跑咗200k左右
cushioning無乜,踩落地feel到中底係硬同實,著完會腳痛就係時候換
可以試下睇跌打, 可能有瘀血係入面, 要捽佢出嚟, 我之前都試過差唔多位置傷好耐, 好耐都唔斷尾, 後來自己試下用跌打酒捽下慢慢開始好
跑前有無拉筋?
如果拉左腳,就將左腳打橫放上右腳,用膝頭頂住腳踝,向內拉,試吓唔同角度,會食得好應。得閒就拉下,跑個時會好啲
拉臀肌個個動作?

Try this
Action panda 有啊
里數折適用
你每次跑幾耐?
如果13x 有60-70% 其實好好
但訓練時間可能要長啲,例如LSD 2hr up

想有明顯進步就每星期加一次強速課
同埋記得LSD後做返stride run
等自己唔好慣咗慢
多謝巴打, 我6月傷過膝頭抖左一個月先慢慢開始好番, 暫時都係跑番easy run 練習下, 練好啲個膝頭,好驚又再受傷, 始終我依家跑量都幾多, 驚跑速度會好易傷

我見都冇曬碼
膝頭前,內,定外痛?
有冇需要比賽?
外國比賽多數對防水度有限制
迪卡龍會過唔到
咁快無晒
月頭上去買鞋嗰陣仲有
五點已經開始
早睡早起身體好
唯有改朝早跑,我前2晚都失眠瞓得4,5個鐘,今朝照去跑長課又好似無乜問題,好似話1,2晚瞓得唔好影響唔大。同埋有時係心理問題,每晚都驚瞓唔到,愈驚就愈瞓唔到,愈瞓唔到就愈驚,最緊要諗得正面啲,一兩晚瞓得唔好無乜所謂。我都諗緊好唔好睇醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞