有冇跑步撚入嚟吹下水 (21)

1001 回覆
22 Like 2 Dislike
想好似總理咁堅
心肺當然要有返咁上下
但技巧係練得到可以補足嘅
主要係要收到core, 重心下放,將力轉移到core/hip/四頭等,而非膝頭硬食

做深蹲同lunges 好有用
請問呢個係咩app新手唔識。
garmin 個app
落個陣係用全掌定前掌 好難掌握
發覺garmin 同apple watch 個心跳都幾大分別下,各位有冇類似情況?

以下係今日嘅中午跑

一個話avg hr 17x
另一個話15x

相差咁多?有無帶實隻錶
差咁多咁你覺得邊個辛苦程度近d,差成個zone以上
apple watch 有無帶實? 我信garmin
應該唔關對腳事 係上半身
新手睇咗post頭實測咗,想問吓正確跑姿係咪就係好似跑上坡噉,感覺到個人微微前傾
我都就30但我平時160都唔套辛苦要上到170先喘
係微微前傾,愈快愈前傾,但通常新手個速度頂盡都係5-10度既前傾,睇角度圖係好少,好多人都會傾多左 傾到短跑咁所以練下挺直先係最保守安全
個感覺似165

但如果一定要2揀1
就比較似177(apple watch )
可能真係冇帶實garmin
試下唔同落法
揀你舒服嘅

除左你個體格會影響落法
你著嘅鞋都會影響
所以好難一概而論
咁取平均值,中間岩岩好打和啦,每次都帶兩隻跑
有冇都係心跳快既Ching?
跑左幾年 (35歲)
今日5:45配速 跑8K 平均心率已經去到168最大上到190但feel 到唔算太辛苦
連輕鬆跑都上到16x-170 究竟有咩方法可以練心率?
係咪天生冇得救?
我同你一樣年紀,無你咁快,但都有你個問題
係咁意大步d都上哂黃色
可能真係天生
但係平時心率又唔算高wor
我坐係到大概係50-60
訓覺去到3X
3x天生運動員
終於買左新跑鞋
limbus
但好擔心又買錯碼,成日都買細左
各位追兄買跑鞋嗰陣會唔會預大半個碼
應該唔關事,低心率同高心率本身就係用緊唔同能量系統,可能你習慣左高心率用乳酸跑,有良好既乳酸耐力咪覺得16x-170都唔算好辛苦,咁樣練幾年都會繼續維持高心率。或者你嫌降低心率到低心率140以下個速度太慢,但長時間練低心率係會 練到你用呢個心率區間既速度愈跑愈快
可以睇下下面呢條片
https://www.youtube.com/watch?v=2mzMuUoKhpw&t=266s&ab_channel=Let%27srunfaster
早起身去海濱長廊散步

尋晚好辛苦咁chur盡跑咗10km
4km起開始橫隔膜抽筋
大概7km起加快咗跑,feel到心跳好高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞