有冇跑步撚入嚟吹下水 (21)

1001 回覆
22 Like 2 Dislike
Get ready to peel
差好少, 我個對係alphafly 1代, 個人覺得佢偏重咗.
唔知2代有無改善.
如果你有留意D跑手, 好多都著VAPORFLY(NEXT%) 而唔著ALPHAFLY, 我估個重量問題, 變咗速度差別好少. 甚至跑出來VAPORFLY係更快.
咁係咪即係冇傷到個膝,可以繼續跑
跑步小腿主動伸前係大忌黎,建議睇多啲跑姿片參考下
尤其4%, 真係包腳腕真係好差好唔穩...
轉襯灣都要留神減小小速求穩定.
冇咩點操山
只練路跑竟然山跑都進步左
跑左轉30k 山 做到easy effort 10EP/h
有天份到... 一日兩次好啲,聽講話訓練到恢復
100爬升係咪當1km 咁計
咁計真係會開心好多
咁計即刻覺得實在左
上面幾對我都有
其實隻隻速度感都係差唔多
個人而言舒服一定係zoom fly 4最舒服

easy effort 10ep/h 輕鬆金人
跑斜雖然係慢左, 但落斜又快返好多, 其實里數應唔應該咁計
想問下咁多位師兄
如果聽日開始
每星期跑兩次(一次跑斜路,一次跑半馬)
本身有做weight training,都可以跑到半馬
有冇可能三個月後跑到全馬
聰sir個班都咁計
跟左先講
佢地15EPh 面不改容
唔係講感覺, 係講比賽做的時間.
你每步一蹬彈遠咗1CM你FEEL到? 但係你每一步就多咗1CM距離.

當然實際未必有咁多, 更難FEEL
我打算之後用阿婆速度跑算加一個禮拜一次 tempo run畀自己爽吓
改為4次, 3次40分鐘,慢的, 1次1小時, 都係慢的....
一開始EASY小小, 效益更佳, 玩得兩三星期先加碼.
密而輕鬆的里數緊要過下下砌半馬...效益同埋受傷風險都係.
再理想點就要加速度課...

過咗幾星期先諗加課, 即例如 60MIN慢, 60MIN慢, 速度課, 週日長課(漸進由半碼慢慢2KM~3KM續漸加到30, 30夠, 不要再加..)

如果無要求, 跑半馬, 行半馬都完成到啦, HEA練都得.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞