有冇跑步撚入嚟吹下水 (21)

1001 回覆
22 Like 2 Dislike
KAYANO 29 真係好L好著, 我係扁平足
著過之後都鐘意多咗asics啲鞋, 以前麻麻地佢啲款
同志仍需努力
上星期操左61ep山開12.8ep叫我休60小時 不過第二日照recovery run
無錯,衝佢老味彈住落唔撚驚,相信自己對鞋同ankle
以前初玩山淨係落斜靠地心吸力先跑到
練埋路跑之後山路平路都跑到開5分中至尾披,已經快唔少時間
recovery run 先有助恢復對於我黎講
直接休跑 身體仲唔舒服
純粹挑戰自己
我唔係好識programming
本身自己跑斜路差啲諗住練多少少
跑樓梯或者簡單山徑都可以,跑完加少少leg day
但係本身weight training
好難再分配多日跑步
上山好難
跑平地
上次鳳徑得6.7ep/h 落山真係好難
188心率或以上既時間撐左加埋4x分鐘左右
新手落山係難過上山,每一級都酸痛一下
有無帶pole, 有會好啲
但係抖完55個鐘都未好晒,跑無耐就feel到,同埋好似如果知道肌肉比教傷既時候,暫停唔好用滾輪好啲
一日 4x分鐘 zone5 好癲

我要加埋一個月左右嘅跑量先有~4x分鐘zone5
所以咪抖左4日都未好晒我下次會限返自己高強度訓練日都得20分鐘內zone5,應該淨係衝interval果陣zone5就岩
落山收 pole 會快D

我個心率區間高到平時跑慢都上到15x心率
肌肉就完全無事

但膝頭食到應一應
新手唔好信,睇高手表演就好
星期六行港島徑四至一段,中間有啲斜路幾斜諗住試吓彈落去,有一吓落腳應該個人歪咗少少膝頭食咗8成力,即刻feel到條itb傷傷地,成程jog唔到,唞到今日easy 8k完都好似仲係扯扯地
麥4有啲石級又高又窄,真係要小心為上
effort point喺個app邊度睇
落山要練,以前孭住4/50磅行山露營,可以急步落山。(以前D鞋冇避震)
年齡問題,我唔敢過160
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞