有冇跑步撚入嚟吹下水 (21)

1001 回覆
22 Like 2 Dislike
你講得好好
跑步最大心魔就係自己
每次落場都係挑戰緊自己
同其他人比較係無意義
我試過落場有個o靚仔可能只係得13,14歲
跑步同持久力都勁過我好多
就知道呢個世界其實人人都唔一樣
唯一可以做就係提升自己極限,而唔係同人比較

同樣地你見到人地跑得好快,你都唔會知人地背後付出幾多努力
跑步撚唔係個個做到
果份意志同耐力唔係個個都可以有
呢度大家仲好人,我一開始廢到easy 10分半披行路feel,唔識都係上黎問,跟住大家比左唔少資訊經驗同鼓勵我,先更加鍾意跑步。
如果我新手果陣上到黎,係一沉百踩,係咁比人串慢過行路,我諗我諗起跑步都會覺得好灰,唔會咁努力去做呢件事。好似我前日星期四練完高強度,對腳肌肉未回復好,都好多前輩比意見我架,唔單只係意見,仲係關心。係呢度就算聽到指責話我太心雄,急進,其實我都覺得呢個係出於恨鐵不成鋼既想法,默默記住,雖然未必回覆,因為我都有做錯事既小朋友唔敢回應果種心態

基本上我而家上連登淨係睇跑po咁濟,連登有無愛我唔知,但跑po真係有愛。
因為我上網睇真係話要練盡要衝到97%心率以上嘛,而且我見運動場咁多人,應該有足夠急救設備同人員掛
我4月開始跑
由一開始跑400米抖晒大氣,8:00 pacing
到而家試過最快 5:30 pacing跑8km
57分鐘跑到10km

上網睇到人輕鬆就跑到3:xx
希望有朝一日我都做到

唯一問題就係隻腳筋膜炎無好過(不過都係照跑)
遲d可能睇中醫試下針灸,聽講會有用
你必須非常努力
才能看起來毫不費力

好老土但好真
岩岩跑步一樣10 分鐘無氣收皮
每個人都曾經做過新手
堅持付出一定有進步
足底筋膜炎?
係啊
冇操山一排急得滯
入到黎真係feel到正能量
認真 抽筋呢d call消防真係無謂
上到黎搵到你都一個鐘,你都應該抽完
係,唔知做乜鬼
一隻腳有一隻腳無
訓醒起身痛到企唔穩
跑果陣就反而無咩問題(可能因為我慢速)
定係可能腎上腺素幫我止左痛
係跑完就有感覺好痛囉
無限日日咁loop
有拉筋同踩網球但無咩改善
心率控制得好靚
抽筋唔洗call既,停一陣好快無野
但抽筋位之後幾日會酸痛勁耐
30km我剩係慢慢行都行唔到
想問飲蛋白粉會唔會肥
今日都算熱
巴打個底已經sub 3 級數
有無跑過馬?
肥其實係加減數
每日攝取量>消耗量就會慢慢肥
間唔中飲係無問題
但你飲黎有咩目的?
睇返熱量per serving,又無碳水又無糖應該唔高
通常話食增重粉先會肥
蛋白質都係一種提供能量既來源
不過佢順序係排係碳水同脂類後邊
人體每日如果吸收過量蛋白質,用唔著果d會自動將佢轉為脂肪儲存
中學bio,好似係
今日嘅天氣,一個鐘應該要700-800ml 水先補得夠..
依加先知我係內旋不足 要緩衝型跑鞋
我上次行山 15k先飲1L水
正常情況唔會,1g protein serve 4kcal,你可以做啲簡單計算計吓每日需要幾多卡路里

不過如果你食得太多野,超過身體每日所需當然都會肥啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞