有冇跑步撚入嚟吹下水 (21)

1001 回覆
22 Like 2 Dislike
小腿內側(肌肉刺痛),同埋膝頭內側(拉扯嘅痛)
我自己就咁睇 你小腿伸太直咁落地
https://www.youtube.com/watch?v=Myekr_6F2aw&t=2s 可以睇睇呢條片
鉛磺坳D水真係唔敢用...
不過下站靚少少水要到頂先有.
佢唯有城門打爆水頂啦, 上次佢都負重7~8KG, 擔夫咁上針草應難唔到佢
CLS...
咁多練力咩.
ME差唔多, 個日仲係熱天.
4.5L 負重訓練呀 我帶1.5L+少少其他物件 個膊頭都攰到仆街
終於有巴打拍片討論
咁樣有效好多

跑姿好大問題又唔算
我睇到幾個位可以改善一下

1. 推髖未夠
右腳嗰步明顯落腳比重心前
盤骨蹓後咗

2. 提腿不足
Hip flexor 參與度低
唔夠時間做收腿(B skip )動作
會令你腳板好早就落地,over stride 咗
同埋膝頭直直落地,容易痛

3. 1+2 = 用唔到臀部肌肉
變咗用多咗hamstring 四頭
令你膝頭扯住扯住咁

4. 條片唔清楚,你有冇擺手?
望落幅度唔夠但好難講
角度睇唔清楚

等其他巴絲補充
唔好帶咁多啦
行壞腳
好多水機呀

蓮姐嗰度部bonaqua 通常都有水
三百幾蚊過軟濾水袋,買一個幫到你。

好感激巴打們比嘅意見頭重巴分析得好仔細
我自已睇淨係察覺到啲擺手唔夠,完全都唔知自已有其他問題。我會多d 留意下。傷左真係令人好沮喪
唔跑一排就退步晒,d努力白費晒
當加難度 上次都係咁上大東鳳凰
睇片似乎你步頻係比較低。不過傷膝重點我覺得係要睇觸地位置,你右腳觸地係特別前(睇慢鏡右腳有前跨,但你話左腳痛),我覺得可能你係已經傷左左腳所以而家左腳有少少痛識得就返,so左腳觸地位置垂直返而右腳就照舊,照咁睇好快可能傷埋右腳
Ching其實可以平平地報康文署長跑班,有教練可以現場幫你睇下有乜問題,又會教你拉筋,做core muscle、hip mobility 練習。最緊要平,$130有10堂
咁平嘅咩,諗住完左NB 10K個training 去上下堂執番好d基本工先
cadences 得165左右,但又唔知點提升
candece時又保持到我自已easy run個速度
想請教大家 因為就比賽 想練好啲成績 每日都跑 一日跑10K 一日跑5K 咁得唔得嫁?
因為之前聽人講過話要練一日 抖一日
咁真係太少...睇完片係覺得你著重去練返細步距高步頻,6分披行到 接近180步頻 (178左右) 就可以解決你傷膝問題,雖然話配速愈慢愈低步頻,但你6分披得165係少得誇張,如果你跟返高步頻觸地位置應該會靚好多垂直返,就唔會有而家果堆前跨問題。唔想傷埋右腳就要改睇片就覺得好快傷埋右腳,尤其係你咁低步頻再加配速既話,對膝食勁多剎車力,我估應該你interval果陣係膝頭自殺時間
比賽比幾多距離?
就黎比賽(當你得返1,2個月) 而家先練無咁快有效果,除非係極新手有新手紅利長跑係要慢慢累積,無得臨急抱佛腳

訓練上新手唔洗練咁密,當你跑得多打好底,日日easy run都唔會覺得累
隻腳有d主動踢前,落地over stride無落係身體重心下面,試下提高d腳收細d步距
點樣可以增加步頻呀,成日一增加步頻就變到步快晒(180步頻變相跑左5分半坡)
比賽跑5K
跑咗都一年喇 由7分幾 跑到而家6:1x之前都係一星期跑4日 5K左右
嗱,想執跑姿第一件事
真係放低個ego先
唔好睇自己慢幾多,心率點
集中注意跑姿先
當適應咗,心率會落返嚟,速度慢慢會升

你可以試下提多啲腿
收腹
提醒自己唔好咁大步
盡量將落腳點放喺盤骨下方
Cadence 自然會高啲

好贊成上跑班㗎,我被人執咗好多年
受益不淺
不過最好搵啲小班
幾十人一齊衝圈
啲問題睇唔晒
步距細啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞