有冇跑步撚入嚟吹下水 (21)

1001 回覆
22 Like 2 Dislike
試過練沖圈 400/800 三個星期 , 之後跑返10K感覺好似冇咁順暢慢咗
我都想set bpm 提示,但又驚煩到自己
心跳控制係(220-年齡) x 70-80%,無心率錶就講到野傾到計既強度
新手唔洗咁早諗tempo、衝圈,輕鬆跑就夠

想請問下大家點樣可以練到
我發覺我而家跑步成日跑到8-90%
好驚爆心
岩岩開始學控制心率係咁,要慢慢調節跑慢啲,80-90%唔算太高唔會爆心
發覺涼d既時候同樣速度個心跳都低d
其實係咪有關係
係架,散熱需求少左,你夜晚開冷氣凍少少心率都低啲啦
三個星期淨係衝圈?
我完全冇理過 跑10k 長期170
會再注意提高步頻
NIKE ZOOMX INVINCIBLE RUN FK 2
ASICS GEL-KAYANO 29
Hoka clifton 8
呢三對點揀好?
仲有NIKE REACT INFINITY RUN FK 3呢對
主要係跑5-8k左右中短距離
我得ASICS GEL-KAYANO 29無,有其他3對
INVINCIBLE RUN FK2 厚底緩震強非常適合新手(慢披/易小腿/腳踝痛既)
clifton 8 相對較硬較唔彈,適合6分披以內
INFINITY RUN FK 3 主打保護性,係外國高評價,極度耐用,適合5-6分披左右

KAYANO 29 適合扁平足得黎體重好大好受扁平足影響既,如果體重好輕我覺得其實唔洗點特別針對扁平足揀鞋,受扁平足大影響就揀佢
啱啱刨咗跑步巴vs健身巴個post,真係好有同感

本身我兩樣都有做開,但基本上淨係會追跑步post。自己曾經都係新手(而家都仲係),都經歷過好多新手嘅問題,有時可以俾少少意見。另一方面,見到好多高手,啲心率圖好靚,都想試下追求下,大家一齊討論一齊進步, 對於練跑都有新方向,對大家都有正面嘅推動力

相反一開頭睇個健身post,成半個都係嘈交屌老母屌到好快又1001,追完成個post都冇乜得著,所以好快就冇再追,自己舉自己野就算
真正recovery/easy run
Ching應該實力高強
10k sub45走唔甩
就咁睇似係warm up唔夠?
個人認為easy run嚟講
average heart rate 14x都係可接受的
對你打好aerobic base底都有幫助
朝早起身去海濱長廊散步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞