「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
有好多呢啲case

已知有蝨嘅情況

A單位 咬bb 唔咬大人

B單位 唔咬bb 咬大人

c單位 老人家冇感覺 後生全部被咬

d單位 老人家有感覺 後生冇乜

呢個就涉及到

1:床蝨嘅擺位

2:年紀大嘅朋友皮膚敏感啲很低 所以好多都冇乜感覺
佢都似
但我封晒蚊網呀 無煮野食都有
我頂呀 我連門口都封左底
我觀察下先 唔該晒巴打
係曱甴仔
我喺金魚街見到一模一樣
我本人非常鄙視三寶千赤士商家
請問,公司內同事有拾荒及病態儲物習慣,萬一唔好彩帶埋床蝨返公司,除了自己返到屋企立即換衫及消毒隨身物品外,如何「悍衞」自己office 坐位?求賜教~
未見有蝨唔洗驚定先,咁做人好辛苦

公司咁多人其實你冇咩可以做,真係發生都係等公司處理,你亦冇理由響自己個位定期落藥

如果怕被咬你可以搽驅蟲,我驗證過下面2隻係有用,蚊怕水要有DEET成份,外國文獻都有講,佢要體溫運作一定要搽身四圍噴冇用

苦楝油你未必中意陣味但佢好溫和食落肚都冇事

明白,唔該晒
見你做滅蟲我又想八下

以前我自己研究時,搵過好多外國資料睇下佢地點滅蝨,我就真係搵唔到有用de粉做主力嘅,好多forum d用家都話de粉效率唔好,通常都傾向用藥,做乜去到香港會變左de三寶? 成班傻人響度玩沙灘亂咁噴,根本世紀騙局黎
蒸氣機可能幫到你 日日噴下自己座位檯腳
其實de粉加水噴圍繞座位邊邊 啲爬行類害蟲入侵你嘅are都有機會被抽乾起體內水分致死 可以參考下

苦棟ok 類似生洋蔥味道
de粉係有用,只不過好多人唔識用。但如果你話憑de粉滅蝨,我諗係冇乜可能做得到

我可以純用蒸氣+少量de粉加水噴,搞掂中級或以下程度嘅床蝨單位。一滴化學藥水都唔會用。

以de粉滅床蝨嘅技術含量極高,只限於處理非嚴重單位。因此三寶商家係存嚴重誤導消費者。佢哋強調de粉係食品級

但呼吸系統唔可以吸入呢類產品(懸浮粒子/顆粒)

咁強調食品級 有咩意思?安全?根本就唔安全。

苦棟油有用,但如果話蝨患嚴重而用苦棟油保護自己,效果很弱。

天鹽清 如果噴跳蚤(焗霧)效果還可以 但滅蝨的話,太弱啦。仲要日日噴2-3次,基本上一包200幾蚊好快用曬。

打手公司幫完三寶公司,又去幫千赤士過市民一棟。留意返後者係非常嚴重嘅產品,輕則喉嚨乾澀皮膚難受,重則重創呼吸系統和喉嚨,讓皮膚健康破防。
「HZ編號328」離開母體嘅床蝨蛋/和母體共處嘅床蝨蛋 相隔12/14日後自動孵化成幼蟲。

如果能夠搞清楚母體(成蟲)和床蝨蛋嘅營養輸送關係。

1: 解釋到為何好多人自行滅蟲殺咗好多成蟲,但隔一排又有床蝨。

2:解釋到為何滅蟲公司要上去幾次先可以杜絕。

3:證明大魔王其實係呢啲不會移動嘅床蝨蛋。

根據本公司長期觀察床蝨蛋嘅結論

1:時間拖得越長,啲蛋越難孵化,例如曾經mon足三個月/半年/一年嘅床蝨蛋,從未孵化。

2:一般人滅床蝨錯過了時間點,某啲位置嘅蛋冇被噴藥水/蒸氣處理,導致佢哋極速孵化成蟲,其他靜止嘅蛋喺十幾日後(理論上滅蟲藥物效果減弱),佢哋再橫空出世,成功躲過高壓掃蕩。

至於某啲客戶怒捐一萬三千蚊搵高溫蒸氣

其實都要上去幾次,現場會留低好多粉末。

點解?

因為 床蝨蛋先係大魔王 可以躲過某啲大範圍掃蕩

而我哋經營滅蟲生意嘅人 ,係同床蝨玩游擊戰,爭取喺最佳時間點將殘餘勢力剷除。

#床蝨研究
#滅蟲心得
#滅蟲新德
咁有冇話咩藥最有效?用過奮鬥吶但好似冇咩用
lm
奮鬥納勁但對人體是好有害。關鍵唔係變隻最有效係方法要啱。

我只用蒸氣都可以搞得掂(中低程度床蝨單位)
已經特別搵咗黑色位噴同埋差唔多成屋 每星期補一次藥 但都唔得 黎緊會扔嘢同換床 希望會好啲
如果用heat treatment係咪效果最好?
都要等和觀察。heat完佢都要鋪好多類似千赤士咁輕嘅粉喺全屋

可見床蝨很頑固。

heat只係用最少化學物質同唔多需要包嘢 搬嘢 拆嘢咁解

價錢過萬。我分析完求助人情況,有啲我會叫佢搵nobedbugs做。始終每個人需求唔同
有機會已經滲透至牆身 地板 電制 雜物
所以始終無法清零
支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞