「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
隨緣啦呢啲嘢 keep住做幾年都冇人理 或者你試下quote呢個post過去
有老人院成床蝨嘅實際圖片會容易過純文字
你好巴打, 啱啱見到你個post好有用,都想問你少少問題

我依家係加拿大住緊宿舍,想請問宿舍提供嘅防床蝨床套一般會有幾多作用?
如果自己想預防嘅話,可以有咩方法? 如果多啲吸床單有無用?

呢啲地方嘅負責人怕出錢怕麻煩
更加怕人影相,臭屎密掩。

1: 外傭宿舍
2:內地勞工暫住宿舍(亦有本地勞工住呢啲地方)
3:社區中心 康復中心等等
4:庇護工場

黑點集中曬洗呢啲位置

不斷輸出 造就某啲單位變成蝨場猶如養殖場

然後住養殖場嘅人再不斷輸出床蝨。

你講呢啲 好多人怕麻煩 邊個同你跟?其次從事呢啲工作嘅人 唔通我冇批文冇資源踩上去滅?唔係源頭上解決,做好多嘢都好似杯水車薪⋯
床套冇穿冇爛 有一定作用 。好過冇。

另外高溫蒸氣個類得閒就噴下
有蟲殺蟲 冇蟲消毒

吸就不建議 冇乜用
所以要靠家屬
家人爆就無得cum啦
touchwood冇床蝨問題
不過想知你地成日周圍去滅床蝨
點樣保障自己唔會帶咗啲床蝨/蟲蛋外賣返屋企
我氣場夠勁 從來冇被咬過。床蝨似欺善怕惡多啲。
確定咗?咁能力範圍應付得到咪call滅蟲公司,
自己搞的話可以追下呢個post
有冇邊間滅蟲公司推介
首先 搞掂室內嘅床蝨冇問題 但不論用咩方法都要觀察幾個禮拜,第一場上去殺8-9成。提提你 搵滅蟲公司只係搞掂室內case 如果冇跟保養 未來幾時引入 呢啲嘢要小心謹慎。

好啦 如果預算高

1萬3 熱能 nobedbugs +粉 nobedbugs

退一級 藥水藥粉控制 觀林 $3000-$6000

如果雜物比較多 蒸氣處理會好啲 蒸氣+藥粉+藥水 $6000 德國巴斯害蟲防治。

睇自己需求,如果關注德國巴斯fb有好多教學可以參考下。
提提你 都係要上門1-3次(價錢包了)

但預防唔到輸入個案(當然短期內難以再引入 藥粉藥水仲有效)
唔該哂,你呢個post好有用。如果宜家屋企只係得間房明顯有,如果隨便大範圍係房亂噴藥水(奮鬥吶),會唔會好大機會令到係家擴散
多謝你每次都咁詳細,即時去買部sc2 deluxe蒸兩蒸先
sc3比較好
sc煲水可能耐啲(有啲可能15-30分鐘)

sc3以上30秒
「絕密檔案」香港最強滅蝨公司,其實都係用緊千赤士。粉末處理為$6000元。而一支千赤士粉若$200元。

1: 選用同一間宣傳公司(打手團隊)

眾所週知 床蝨xx群組係由打手公司自編自導自演嘅群組,透過開新帳戶,養成好似好多人討論,實則開頭都係分身acc,之後就開始吸引到「真帳戶」加入,以洗腦嘅方式同你講:

「Nobedbugs熱能 我用過,一次搞掂。」

「買千赤士 我搞咗一個禮拜搞掂。」

諸如此類 貌似好多人討論 貌似有得選擇,但其實得兩個選項,只要有人提及其他公司就會被踢出群。

同埋佢地會扮分享,我屋企呢啲咩黎架,然後有人就會答係床蝨,之後一唱一和sell粉sell服務。呢一類營銷方法其實係網絡上常見嘅嘢,但一般網民未必知。

2: 假設唔係同一個老細。

例如今日恆x銀行搵張家輝代言,聽日中x銀行搵張家輝代言。

市場上係冇可能出現呢類 同一位名人代言兩個競爭對手公司嘅case。所謂代言費,就係只能幫一間代言,解凍期可以好長好長。

咁NobedbugsHK冇同千赤士嘈上黎,成件事就詭異過聊齋

「因為根本就係同一個老細,固沒有被分薄宣傳效益一說。」

3:曾經有啲客搵過Nobedbugshk(過了保養期)之後搵我哋處理,而Nobedbugshk鋪嘅粉末仲喺度,同千赤士基本上一模一樣(輕/黏)。

種種跡象話俾大家聽,千赤士同Nobedbugshk就算唔係同老細都肯定係子母公司/兄弟公司。

由於熱能處理喺外國屬於非常流行和高效率嘅滅蟲方式,咁Nobedbugs除咗貴,的確服務係優質。

當我哋得知佢哋用粉末滅蟲

用嘅正是千赤士

1: 市民就會明白$200 同 $6000嘅分別

2: 只要手法夠專業,理論上高效率過DE粉。

3: 但係 呢類粉末係會令人皮膚乾燥/喉嚨乾涸 /唔舒服 請小心使用。
完來蒸都好要技術,都係需要你地既專業,買左部sc3,感覺唔識用,好似好近先有熱力,仲諗住可以大範圍攻擊,想問下蒸唔同野係咪要用唔同既頭
每次蒸完係咪都應該開抽濕機抽返乾佢
首先你部機係好好用,滅蟲消毒清潔都得。
其次 不論用藥水藥粉蒸氣 都需要一定嘅技術含量。蒸氣係最安全嘅方法,除買機成本,之後個成本近乎係0z

當然如果屋企有蝨 可以send圖俾我「在線把脈」

呢類精準好多嘅「bodycheck」(針對單位)

滅起蝨黎更有方向

例如我得閒會收二手

1:勁
2:通常損耗率相當低
3:我黎借俾社區中心/某啲低收入家庭 教佢哋用
有個科學問題想問
熱風槍可以到達 300-500度

蒸汽機得100度多d。

假設清潔仔細程度一樣。熱風槍係咪有效d
熱風槍比較危險

60度以上已經足夠殺蝨 關鍵在於噴到

否則聚焦一點的話 一千度同60度可以話冇太大分別

做任何滅蟲 都係要盡可能安全啲 熱風槍太高溫 好易造成意外

蝨媽藏B記

大致上就係咁

分散風險

呢度擺一粒

個度擺一粒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞