「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
點樣先係正確落粉方法
首先要清楚DE粉嘅作用,同滅螞蟻小強個啲唔同,床蝨係唔會食,更加唔會吸引到床蝨自己撞埋去。

1: 路障。假設某啲位置係床蝨必經路線,設防,等床蝨發雞盲撞埋去,再同其他床蝨接觸致死。

2:堵塞裂縫/邊邊/窿窿。最直接亦最費神。同等效果可以採用玻璃膠。

3:抽乾水份/刺穿床蝨內臟。呢個就係de粉可以導致床蝨死嘅原因。

但問題在於DE粉冇引誘性,甚至不含藥性。因此比起滅蟲藥水有殘留性可以守株待兔搞死床蝨,效果唔同。

好多人使用de粉 都係用羹「不」出黎 甚至搞到雪堆咁。既浪費又降低de粉效果。

應該至少都用工具輔助。

thank you
不過源頭原因都係廢老身上
又唔好話廢老,只係上兩輩人有自己一套,甚至話係不合時宜嘅一套。

同埋被咬到訓唔到嘅可能唔係佢哋

自然冇咁大決心去搞
淨係睇 post 都覺得痕
咁我想問跳蝨係咪一樣嘅解決方法定係其實最好係搵專人搞
方法大有不同。跳蚤,佢唔似床蝨咁匿邊邊位置,因此喺床蝨必經之路設防,效果甚低。

反而高溫蒸氣處理雜物 /衣物 冇咁被動。

藥水方面可以選用biokill呢類天然藥水噴下座位周圍。

不過如果情況已經失控,一般都係搵滅蟲公司會好啲。佢哋會用焗霧去幫你處理。斷次收費。因此要揀啲有實力有口碑嘅公司。

例如Viutv節目有請過90後滅蟲師傅仔做嘉賓,你可以search下,佢哋會均真好認真。
宜家我淨係喺我張床上面發現有跳蝨(我瞓雙層床上面)其他屋企人都話冇發現,兼且淨係咬我一個。但係我喺上年已經喺床上面見到有,咁佢哋有冇機會會走埋出房
跳蝨 ,你對比下往上嘅圖,係咪確認前腿彎曲(短) 活動時候彈下彈下?

其次,咬痕應該係一排排連住,每次被咬有一種被針吉嘅感覺。

如果鎖定係,我建議你搵viutv個師傅。不過提提你,呢類case冇分幾多次搞得掂,但上去一次1500-3000不等。所以你要考慮下係咪搵佢哋一次,定係用biokill/天鹽清呢類控制下。後者對跳蚤有明顯鉗制力,我諗會有較明顯嘅效果。

係咪啫係咁
俾人咬個下就冇感覺,因為勁細隻唔望真啲都睇唔到。
佢哋經常喺床頭床尾出現,我見佢係跳下跳下咁,因為之前問過人話床蝨唔識跳,而且我見嗰隻都係細細隻個身好似蝦米咁彎,所以我諗應該係跳蝨而唔係床蝨

但前日我成間房清咗一次,都搵唔到佢有竇,洗哂啲嘢之後有落粉+天鹽清,但尋晚又喺張床發現一隻嘢,搞到我真係有啲崩潰咗

咁嘅係咪一定要搵人搞先可以斷尾?定係耐心啲噴都可以趕走佢哋
希望 真·係幫到你,釐清來源,縮窄範圍
Lm
留名支持,諗翻起我原生家庭拾荒,搞到成屋都係蝨
不過當事人都無心解決,所以逼到我搬左出嚟無左間公屋
雖然都搬左半年,但我個陰影都好大,所以見到你個post,就諗翻起果時嘅感受
所以我淨係想講一句,屌你你個post 有味嘅
人體不慎吸入de 粉會不會出現持續的唇乾脫皮、口乾舌燥情況,例如睡房開風扇可能吹到四角的de粉
首先,DE粉嘅簡介,是否存在誤導性?食品級,唔代表吸入體內冇問題。例如我哋有時候用到De粉,若冇戴口罩,鼻毛係變白色(隔走一部分de粉)

施工期間都咁危險,更何況粒子喺空氣中漂浮當中?

任何產品我哋希望係能有效滅蟲之餘,對人體嘅影響嘅應該係最低或等於0。

DE粉本身就係有「使環境變得乾燥」嘅效果,所以皮膚乾燥/喉嚨乾涸等等情況係存在的。但每個受眾反應唔同,正如有啲人被床蝨咬都冇乜感覺。
呢啲大工程,我哋當然希望係一家人達成共識。

既然有成員無法配合,離開或者都係一種解決方法。

床蝨唔同一般嘅蟲

杜絕晚仲要防守,防止對手打反擊
尋晚發現咗有木蝨 大概5隻
除咗清潔床單 用熨斗燙
仲有咩可以做
係咪最好換埋床褥?
係咪冷霧冇用
得熱力先有用?
打爆左係咪有陣杏仁味咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞