「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
塵蟎是否騙局?
好有經驗

不過唔知佢用咩殺蟲水 唔係殺他死個啲就好好多

如果只係一啲藥水 應該刺激不大

但蛋就⋯

戶主透露將某啲床掉喺公眾範圍
咁我即刻走去檢查和處理 幸好床蝨其實冇乜 主要係集結喺該床擺放嘅房間牆身

竹類用品有少量黑點 再加處理

雖然做義工
但我謹記以禮待人 唔好覺得大支嘢咁

結果人地咪開開心心配合

呢啲就係技巧

如果做義工 唔係以公眾安全著想 以住戶心情為重心

咁不如唔好做
剛剛都去明記搵左老細買枝premise保護自己
係咁噴走廊出面 門口就用你唔鼓吹個隻粉 但始終源頭係出面 做唔到進攻 只可以靠呢d防守 希望入唔到黎
但真係驚一用蛋搞到佢地散哂出黎點都守唔住
搵樓主滅床蝨有料

最後都要買多部蒸機防一防
多謝你蒸氣機好處就係 定期掃蕩
有蝨殺蝨冇蝨清潔消毒
安心啲

「義工case」單親媽媽 x抑鬱x負債x 湊兩個小朋友x 新移民

正路只接獨居長者(冇人冇物 社工轉介)嘅case。偶爾都會幫下低收入家庭(本人已經相當吃力)

前排有單深水埗慘案

推動到本人隻身到訪今次呢個單位。

希望單身媽媽加油🙇🏻亦希望更多NGO唔好只係pass case俾人,派多一個人黎關心下住戶情緒都好。

#滅蟲心得
#滅蟲新德
#床蝨

請問巴打呢個係唔係木蚤咬痕
唔似
隔籬屋突然有木蝨,拎咗張床褥出嚟曬,搞到附近住戶都受感染
睇咗隔籬個Post 話大滅CS有用,
買咗枝嚟溝水周屋噴。
想請教下呢枝嘢毒性強唔強?會唔會影響到人?
呢兩個禮拜晚晚瞓覺對腳都勁痕 一開頭以為比蚊咬 但係試過出廳瞓又無事
然後啱啱捉到隻床蝨
初步諗緊自己買蒸氣機搞/搵滅蟲公司/成張床褥連床架扔左再清間房
但係想問下做呢d行動之前 有無咩方法(藥粉/藥水?)可以頂住先 而家晚晚都痕到瞓唔到
關於呢個問題

「認識毒理學」坊間好多除害劑,相信都唔會「毒」得過DE粉。

1: 計揮發性。漂白水索多咗都會有害身體,只係話好多非農藥系嘅產品,其物體入到人體,由於用量較低,很快就會被人體「消化」,造成傷害嘅機率微乎其微。

2:計是否會被誤食。正如蔬果買返屋企要浸水/清洗。市面上大部分新鮮蔬果/乾物都含有農藥。我哋只需要確保使用殺蟲劑嘅時候唔好掂到人類嘅食源/水源,咁就可以遠離避免中毒。

3:計是否掂到皮膚黏膜。一般溫和嘅殺蟲劑,就算掂到人類嘅皮膚都唔會產生赤痛和紅腫。但係如果入到鼻哥/眼睛/耳朵/嘴巴呢啲含有皮膚黏喔膜嘅腔口。咁就比較危險。

4: 計係咪淘寶產品。一啲毒性甚強嘅產品經過商家佬嘅宣傳,好容易被消費者選購。佢哋梗係話冇毒啦😂我認為,選購殺蟲劑請自行上食環署網站了解成份。一啲成份都唔知係咩嘅產品,真係唔好亂用。

在商言商,某啲公司會入淘寶野(平/勁) 然後安排低日薪幾百蚊嘅僱傭兵上去。但呢類不良公司並不多。如果有讀過下書,應該能夠更好地闡述毒理學。我哋建議消費者不妨問多幾句,從而識別到底間公司係咪「靠得住」。

注:DE粉乾噴,喺基本嘅技巧之下可以將影響降低。但如果只係業餘嘅擺放,基本上對人體嘅傷害係極大。粉末經鼻腔黏膜進入身體,輕則唔舒服,重則有機會危害生命。意外嘅嘢一單都嫌多,曾經有媽媽就係錯誤使用DE粉,其小朋友要緊急call車送院。基本上冇用家同DE粉共存係舒服愉快無傷害的,請慎用DE粉。

#滅蟲心得
#滅蟲新德
#毒理學
有蒸氣機反而長期可以掃蕩 得閒清潔消毒滅蟲都得

具體用咩藥水 一般唔會推介 只係建議唔好用農藥(有味道個啲)

最新傳媒報導
大家可以參考下
Appreciate
無用的。。。
唔駛換晒全房既野咁好?

你唔包實一定出事, 仲有D卵透明既, 好撚難發現
你張床既螺絲位入面
你床肉入面
台角, 櫃既角落

利申:血戰左成年先清晒
呢種就有啲似
但單憑咬痕不能鎖定範圍
係好奇點入到床肉度今年一年中幾次

但全部係單隻bb
前幾年屋企唔知邊度嚟啲蝨,屋企用鐵床架,又搵唔到啲屎完全唔知匿埋係邊,但晚晚比人咬幾啖完全瞓唔到人都就癲,後尾上網睇人話de粉同千赤士幾有效,之後買咗千赤士全屋瘋狂噴,噴咗兩次就全黨死清光,真係幾有效,但係啲粉會令到皮膚好乾,係乾到會痕嗰隻,所以皮膚同氣管有問題要慎用
唔係成蟲入,

係佢會係你張床度生蛋
個D幼蟲如果夠細隻就可以入到去
千赤士絕對勁過de粉

有間公司叫nobedbugs 每次做完熱能都會落千xx

而且佢地有個服務內容係粉末處理 都係一個價錢可以杜絕

如果隻粉唔夠力 根本搞唔掂

不過副作用就係容易令人皮膚乾燥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞