「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1840 Like 19 Dislike
樓主好人幫推

唔好意思影得唔好,請問下呢隻係唔係床蝨?
早兩個星期發現有床蝨大清潔咗一次,用咗床褥套加de粉喺床架,都有用蒸氣掛燙蒸周圍。停咗被咬一排但最近又開始有蝨咬返,尋晚就發現床褥套四個角都有蝨加有黑色一點點,連帶窗簾都發現有好多。
係咪已經唔關床褥事而喺附近有竇未清乾淨?
唔係
牆身 地板 電制 床邊附近雜物等等都可能有竇
又爆
屋企好細,諗緊買唔買蒸機
2年前用明記重藥硬清一次,依家又爆,好撚煩
最近屋企自己張床發現左床蝨,目前只係用熱水洗左d 床單床褥枕頭,我屋企個張係碌架床,要爬上爬落清潔好麻煩,同埋又係唔知個竇係邊到,睇黎又係要長期作戰

請問用75%酒精消毒嘅話物品有冇效?
屋企人係taobao 買左包咩臭蟲清潔粉咁既野,佢地話開水加d 落去抹哂成張床就冇事,但我怕唔敢用

依家唔知可以點做好
75%酒精係射落蟲度

淘寶有德野巴斯夫公司 個度賣臭蟲藥60蚊
可以用幾次

竇一定要搵出嚟,望下邊到多黑點就搵到
屌,我上年重複中3次
想問下喺新木製傢俬嚟到後用風筒嘅熱風吹佢一陣有冇少少用咁 好驚有床蝨痴住喺入面一齊嚟
風筒危險
熱風槍太熱
蒸氣機會好啲(毛巾包住噴頭 濕氣就唔係好高)
屌 求救 呢幾日發現張床單好多黑點 又半夜咬到出血
除非你手頭上已經買左嘢 否則唔會建議你點做(因為唔係咁容易)

可能搵滅蟲公司比較好
大前提係你發現到個啲真係床蝨 例如出血係拍死件嘢會飆血 咁應該影低確認
「毒理學」一斤棉花同一斤鐵比較,邊樣重啲?

答案係一樣重。咁漂白水毒唔毒?蚊香毒唔毒?殺祂死噴霧毒唔毒?

其實任何化學物品 都有超出人體能夠負荷到的劑量。DE粉聲稱無毒,但吸入體內有機會引致窒息/傷害呼吸道。劑量越大嘅DE粉,係會留下更大的隱憂。因為此類粉末不停地在空氣中漂浮,不會被陽光/高溫分解。跟一世,直到全數被人體吸入/飄出窗外。

同樣地,千赤士/天鹽清/無敵士,都係「劑量決定危險程度」,人體暴露在大量硼酸鹽結晶面前,可能導致嘔吐/傷害神經系統。冇絕對「安全」,只係相對地 唔會被人體吸入,理論上安全地(不容易揮發)。

再黎睇睇一款市面上買得到 滅床蝨/害蟲非常「勁」嘅藥水-毒磷靈

絕對係七傷拳系列。殺蟲一萬 自損三千。其主要成份氯吡硫磷,只要達到敵敵畏(禁藥)嘅劇毒劑量 之2倍,即可變成敵敵畏2.0。

而且會揮發。因此用咗呢類藥水 待全屋乾透 散走 才能入屋。否則有機會導致急性中毒。

分析化學物品嘅「毒」

應該以劑量為主要參考單位

其次係以如何揮發 如何分解作為補充。

如果熟悉產品嘅屬性 成份,先可以做到理論上「安全」。

而唔係口說的「安全」 。

#毒理學
#滅蟲心得
#滅蟲新德
你好 想問卜泥可以點解決?
買左支奮鬥吶溝水玩 見到隻噴左 係唔係應該放虎歸山等佢番去傳毒

隻成蟲養到咁大,睇黎災情十分嚴重,豪無改善
神呀
淘寶買個d滅蝨藥
呋蟲胺其實有冇用
嚴重與否 同發現成蟲次數 大細無關
只能話你屋企中咗 要分析下現場形勢例如牆身等等 地板 床位是否可以有限度移動

從而選用蒸氣/藥水處理
正常都係咁嘅遠離 注意每個面積唔需要特別濕 儘量均勻噴就得

濃度方面 10ml溝2-3L水會比較好

等中藥水嘅床蝨死死下 又未至於半路瓜柴 等佢返到總部 咁就係最好嘅效果
一般往抽濕方面去做 藥水的話一般冇乜用

biokill可以試下(屬於治標不治本 但有效殺死少數量潮濕蟲)
都有用。係要睇處理手法 濃度 如何保護自己呢方面去做
感謝不厭其煩解答,暫時諗住蒸氣加de粉
藥水你建議過唔識唔好亂用所以就擱置。

蒸汽我係sc3,琴晚用毛巾包頭噴感覺好似傳唔到熱同成日甩,用唔用毛巾包其實係未無所謂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞